Peticijom protiv radne nedjelje

Unija slobodnih sindikata (USSCG) pokrenula je juče elektronsku peticiju protiv ukidanja neradne nedjelje u trgovini.

Peticijom zahtijevaju od Vlade da odbaci inicijative poslodavačkih organizacija za ukidanje čl. 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini i omogući zaposlenima dostojanstvene uslove rada.

Ova sindikalna organizacija je pozvala svoje članstvo i građane da se zajednički suprotstave inicijativama poslodavačkih organizacija i time uskraćivanju prava oko 40.000 zaposlenih u sektoru trgovine na minimalne uslove dostojanstvenog rada.

USS kao razloge za neradnu nedelju navodi to da svaka porodica ima pravo na jedan zajednički dan u sedmici, da Crna Gora želi integraciju u EU u kojoj se teži uvođenju 30-satnog radnog vremena i četvorodnevne radne sedmice. Ukazuju da se trgovina sa nedjelje prelila na ostale dane u sedmici pa nema negativnih ekonomskih efekata za poslodavce.

Unija poslodavaca (UPCG) nedavno je uputila Ministarstvu ekonomskog razvoja (MER) inicijativu za ukidanje neradne nedjelje u toku turističke sezone zbog, kako su kazali, zabrinjavajuće ekonomska situacije koja zahtijeva hitnost u pronalaženju rješenja za urgentno stanje u privredi.Ukidanje neradne nedjelje traži i odbora udruženja trgovine Privredne komore.

Ministar MER-a Jakov Milatović je ranije najavio da ponovno uvođenje radne nedjelje treba razmotriti, jer će se tako povećati privredna aktivnosti, ali uz obavezno paralelno jačanje zaštite prava radnika. Nakon toga je Vlada MER-u preporučila da se odustane od te ideje, pišu Vijesti.

Neradna nedjelja je uvedena u oktobru 2019. Zakon je Skupština usvojila početkom jula te godine,a UPCG je 1. avgusta 2019. podnijela inicijativu Ustavom sudu za ocjenu ustavnosti te odredbe Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Ustavni sud se o tome još nije izjasnio.

 

Check Also

“Vodovod” ukida sedam direktorskih mjesta

Broj rukovodilaca u Vodovodu biće smanjen za sedam, predviđeno je izmjenama statuta preduzeća o kojima …

Leave a Reply

Your email address will not be published.