Budućnost je stigla: Gradi se prvi kvart u kojem će sve kuće biti – ištampane

U američkom gradu Rancho Mirage uskoro bi trebalo da počne izgradnja novog kvarta u kojem će sve kuće u potpunosti biti – ištampane.

Iako se veliki 3D štampači sve više koriste u građevini, do sada nije zabilježen slučaj da će jedan celi kvart (15 kuća) biti izgrađen korišćenjem takve tehnologije.

Ovo je aktualizacija naše vizije budućnosti građevine, kaže Alexey Dubov, suosnivač građevinsko-tehnološke kompanije Mighty Buildings koja učestvuje u ovom nesvakidašnjem projektu, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Prednosti takvog načina izgradnje, odnosno štampanja su što 80 odsto građevinskih radova može biti automatizovano, čime se broj radnih sati smanjuje za čak 95 posto, uz deset puta manje otpada u odnosu na tradicionalnu gradnju. Dijelove za kuće štampaće u svom velikom skladištu u Oaklandu korišćenjem masivnih 3D štampača veličine manje garaže, pri čemu će se koristiti materijal koji se brzo steže (kombinacija gvožđa, gipsanih ploča…) pa će spoljni zidovi, izolacija i krov moći da se naprave u jednom procesu.

Kapaciteti kompanije su takvi da jednu kuću veličine više od 30 kvadratnih metara štampači mogu da izštampaju u roku od samo 24 sata.

Zanimljivo je da ponekad štampači rade na djelovima kuće preko noći, dok svi radnici spavaju.

Iz Mighty Buildingsa kažu su više ograničeni transportom svojih štampanih građevina, nego s mogućnostima štampača.

Kuće koje će se graditi i postavljati u Rancho Mirageu imaće dva dijela. Jedan će da se sastoji od tri sobe i dva kupatila dok će drugi dio da ima još dve sobe i kupatilo. Osim kuća, svaka parcela u tom kvartu imaće i bazen u dvorištu, a uz doplatu postoji i mogućnost postavljanja spoljnih tuševa, hidromasažnih kada, kamina itd.

Foto: Mighty Building

Cijena će biti od 595 hiljada dolara za osnovnu konfiguraciju kuće s tri sobe i dva kupatila, dok će oni koji žele dodatne dvije sobe i kupatilo morati da plate 950 hljada dolara.

Kako piše Gardijan, upravo 3D štampanje bi moglo da bude rješenje za kalifornijsku krizu na tržištu nekretnina jer stručnjaci predviđaju da će, zbog očekivanog povećanja stanovništva na tom području, do 2025. biti potrebno između 1,8 i 3,5 miliona novih stambenih jedinica.

Check Also

Polovni automobili postaju luksuz: Zbog visokih cijena i skupih kredita van domašaja većine kupaca

Visoke cijene i rastuće kamate izbacile su polovne automobile van domašaja sve većeg broja kupaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.