Spor Vektre Jakić sa državom: Privredni sud se oglasio nenadležnim

Dodajte komentar
Vektra Jakić

Privredni sud se oglašava nenadležnim, ukidaju se sve sprovedene radnje u postupku i odbacuje tužba Vektre Jakić protiv države – odluka je sutkinje Nataše Bošković koju je saopštila na ročištu. Pisana odluka će, kako je najavila, biti gotova početkom aprila.

Riječ je o sudskom postupku pokrenutom radi opravdanja privremene mjere po tužbi Vektre Jakić koja je tražila da sud utvrdi da je ugovor o koncesiji, koji je Uprava za šume raskinula, i dalje na snazi. Tom privremenom mjerom, koju je donijela izvršna sutkinja istog suda Nataša Sekulić, Vektri Jakić je od septembra 2019. do početka marta bilo omogućeno da nastavi sa eksploatacijom šuma do pravosnažnog okončanja ovog spora. Tada je tu odluku potvrdilo i Vijeće Privrednog suda odbijajući prigovor zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore. Ipak, nedavno je sutkinja Sekulić usvojila zahtjev zaštitnika i zbog neplaćanja koncesije i pokretanja predstečajnog postupka protiv Vektre po zahtjevu Poreske uprave, ukinula ovu mjeru. Trenutno se čeka stav Vijeća na prigovor Vektre Jakić zbog takve odluke.

A osim toga, čeka se i odluka Upravnog suda koji je paralelno sa Privrednim vodio postupak po tužbi Vektre Jakić u vezi raskida ugovora. Za sutkinju Bošković je neprihvatljivo da teku dva postupka po istom pitanju zbog čega se, kako je navela, oglasila nenadležnom navodeći da je u ovom slučaju riječ o upravnom postupku. Pred Privrednim sudom, nakon što je inicijalno određena privremena mjera, održano je samo pripremno ročište, ali je i ono odloženo kako bi sutkinja Bošković odlučila da li se ovaj postupak može voditi pred ovim sudom.

U ranijem obavještenju zaštitnika Vladi povodom ovog spora, ukazano je da je privremenom mjerom Privredni sud već zauzeo stav da se ugovor nije mogao raskinuti jednostrano, a da pred Upravnim sudom teče postupak po istom pitanju, pitajući se koju bi presudu država trebalo da poštuje u slučaju da budu različite. Stav Vijeća tada je bio da je Vektra učinila vjerovatnim da je sporni ugovor još na snazi, imajući u vidu da je njime predviđena arbitraža ukoliko spor ne riješe sporazumno, te da ga nije bilo moguće raskinuti jednostrano ili u upravnom postupku.

Vektra Jakić je u prigovoru na ukinutu mjeru ukazala da je Uprava za šume počela da je poštuje prinudno, nakon rješenja pljevaljskog Osnovnog suda i prijetnje novčanom kaznom. Tako je, u julu prošle godine, Uprava potpisala sporazum kojim je pristala na nastavak realizacije ugovora i regulisanje zaduženja za 2020. godinu do pravosnažnog okončanja spora pred Privrednim sudom.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *