Potrošnja u budžetu biće ograničena na 1,79 milijardi?

Dodajte komentar

Potrošnja u ovogodišnjem budžetu trebalo bi da bude limitarna na 1,79 milijardi eura, definisano je predlogom revidiranih Smjernica makroekonomske i fiskalne politike za period od ove do 2023. godine u koji “Vijesti” imaju uvid.

Konačne cifre biće poznate kada Vlada utvrdi predlog budžeta za ovu godinu.Na osnovu ovih smjernica utvrđuje se predlog zakona o budžetu za 2021. godinu.

Podaci do kojih su “Vijesti” došle pokazuju da je izvršenje limita potrošnje u prošloj godini bilo 1,86 milijardi eura, za narednu godinu je projekcija 1,71 milijardi, a u 2023. godini 1,76 milijardi.

Od ukupnog limita planirane potrošnje u ovoj godini za tekući budžet i budžet državnih fondova je planirano 1,52 milijarde eura, od čega se na zarade odnosi 525,35 miliona, a u stavku “ostalo” se računa 996,22 miliona. Limit za ovogodišnji kapitalni budžet je 189 miliona, a za budžetsku rezervu 80,7 miliona.

Kada je u pitanju izvršenje limita potrošnje za prošlu godinu podaci pokazuju da je 1,57 milijardi potrošeno za tekući budžet i budžete fondova od čega je na bruto zarade i druga primanja zaposlenih potrošeno 499,15 miliona, na kapitalni budžet je poršeno 173,23 miliona, a na tekuću budžetsku rezervu 116,41 milion.

Prema projekcijama u 2022. godini limit za tekući i budžet fondova je 1,591 milijardu eura, od čega se na zarade odnosi 534 miliona, a stavka ostalo je limitirana na 1,057 miliona. Projekcija limita potrošnje za kapitalni budžet je 105 miliona eura, a tekuće budžetske rezerve 15 miliona eura.

Za 2023. godinu limit potrošnje tekućeg budžeta i budžeta fondova je 1,63 milijarde od čega su bruto zarade i ostala primanja projektovani na 541 miliin eura, a stavka ostalo 1,09 milijardi, za kapitalni budžet je projektovano 117 miliona i 15 miliona za budžetsku rezervu.

U limite potrošnje se ne računaju izdaci otplate duga i kamata, donacije iz fondova Evropske unije i druge donacije i izdaci za finansiranja materijalne štete nastale zbog elementarnih nepogoda i drugih vanrednih i nepredvidivih okolnosti.

Vlada je do kraja ovog mjeseca najavila da će utvrditi predlog ovogodišnjeg budžeta koji će se bazirati na programskom budžetiranju i poslati ga parlamentu na usvajanje. Izvršna vlast je odlučila da u ovu godinu uđe sa privremenim finansiranjem jer, kako je objašnjeno, nijesu htjeli da šalju Skupštini predlog budžeta koji je pripremila stara Vlada.

Programski budžet sadrži zadatke i aktivnosti pojedinih potrošačkih jedinica koje se sprovode u cilju efikasnog upravljanja novcem po predloženim programima i potprogramima, a koji doprinose ostvarenju strateških ciljeva u skladu sa ekonomskom politikom države.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *