Inspekcije vraćaju u ministarstva

Dodajte komentar

Radom Uprave za inspekcijske poslove, odnosno projektom objedinjavanja inspekcija pod jednu upravu, nijesu postignuti zadovoljavajući rezultati, zbog čega prednost treba dati decentralizovanom sistemu rada inspekcija, odnosno povratku inspekcija u nadležnost resornih ministarstava.

To je zaključeno u Analizi efikasnosti djelovanja Uprave za inspekcijske poslove, koju je Vlada juče usvojila.

“Prednost se daje decentralizovanom modelu koji omogućava efikasnije ostvarivanje odgovornosti inspekcije odnosno starješine inspekcijskog organa, a, takođe, i transparentnije ostvarivanje političke odgovornosti resornog ministra za stanje u jednoj oblasti. Tim povodom, zaduženo je Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija da pripremi izmjene i dopune Zakona o inspekcijskom nadzoru”, navedeno je u saopštenju Vlade.

U Analizi piše da je centralizovani model (objedinjavanja inspekcija u jednu upravu, što je urađeno prije skoro deset godina) trebao doprinijeti boljoj koordinaciji inspekcija, ali da nijesu postignuti zadovoljavajući rezultati. Ranije su inspekcije bile u nadležnim ministarstvima, na primjer Inspekcija rada u Ministarstvu rada, tržišna u Ministarstvu ekonomije…

“Opšta ocjena je da i pored decenijskog napora da se profiliše u jedinstveni inspekcijski organ, koji u saradnji sa ministarstvima, drugim organima i asocijacijama doprinosi ekonomskom i socijalnom razvoju Crne Gore, ograničeni efekti i prisutan trend izuzimanja inspekcija iz Uprave dovodi u pitanje svrsishodnost postojećeg sistema inspekcijskog nadzora. Nesporno je da oba modela imaju svoje prednosti i slabosti, iako decentralizovani model ubjedljivo preovladava u komparativnom pregledu”, navedeno je u analizi.

Vlada je juče izabrala i kandidate za odbore direktora u više državnih kompanija, po principu da je dio članova iz partija nove skupštinske većine a dio će biti nezavisni eksperti, revizori kao i oni koji su prijavljivali neprevilnosti u radu dosadašnjih rukovodilaca. Saopšteno je da će ove odluke biti naknadno objavljene.

“Vijesti” saznaju da su u odbor direktora Aerodroma predloženi Nebojša Đoković, Ognjen Jovović, Branko Vuković, Boro Todorović i prof.dr Edin Dobardžić. U odbor Željezničke infrastrukture predloženi su Milena Šuković, Vladimir Merdović, Radovan Vukić i Stefan Pižurica, a u odbor Željezničkog prevoza Veselin Ivanović, Radovan Mrdak, Danilo Bojović i Milisav Dragojević. Za odbor direktora Montekarga predloženi su Miroslav Brajović, Slobodan Đukić, Dejan Konatar i Marinko Medojević, a u odbor “Održavanja željezničkih voznih sredstava” Tripko Draganić, Milovan Šušić, Dragoljub Radošević i Ljiljana Jokić.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *