Crna Gora tužila CRBC zbog devastacije korita Tare

Crna Gora tuži kinesku kompaniju CRBC zbog devastacije korita Tare, objavila je na Twitter-u izvršna direktorica Politkon mreže Jovana Marović. Prema njenim riječima, u pitanju je veoma važna informacija, o kojoj bi trebalo da bude obaviještena cjelokupna javnost.

Radio Slobodna Evropa javlja da je Osnovno državno tužilaštvo u Kolašinu podnijelo 2. marta optužnicu protiv kineske firme CRBC zbog građenja bez dokumentacije i oštećenja životne sredine.

Firma CRBC je glavni izvođač radova na izgradnji prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, koju su iz nevladinog sektora u više navrata optuživali da je tokom gradnje devastirala korito rijeke Tare, dio zaštićenog područja UNESCO-a.

“Optužnim aktom stavlja im se na teret da su na lokaciji Uvač 4, protivno zakonu o planiranju prostora i izgradnje objekata, započeli građenje objekta bez prethodno podnijete prijave i dokumentacije mimo revidovanog glavnog projekta, bez prethodno utvrđenih mjera zaštite životne sredine, čime je izazvano oštećenje životne sredine u većoj mjeri i na širem prostoru”, navodi se u saopštenju Osnovnog državnog tužilaštva u Kolašinu, prenosi RSE.

Podsjetimo, Ministarstvo kapitalnih investicija ukazalo je juče da se aktivnosti u vezi sa optužnim predlogom protiv kompanije CRBC, kojim se ta kompanija sumnjiči za devastaciju korita rijeke Tare 2019. godine, odvijaju nezavisno od realizacije projekta autoputa Bar-Boljare.

“Na lokalitetu petlje Mateševo, u sklopu izvođenja radova na samoj petlji i na prilaznim rampama planirani su i radovi na regulaciji reke Tare, a sve po odobrenom Glavnom projektu, odnosno na osnovu građevinske dozvole”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Oni navode i da su snažno posvećeni očuvanju i unapređenju zaštite životne sredine i nadaju se da će sve aktivnosti na izgradnji autoputa biti sprovedene u skladu sa propisima, procedurama, standardima i dobrom međunarodnom praksom, postavljajući investicione ciljeve i ciljeve zaštite životne sredine kao komplementarne, a ne suprotstavljene.

“U prethodnom periodu nadležno Ministarstvo je bilo na raspolaganju i dostavljalo svu dokumentaciju nadležnim organima, uključujući i UNESCO u vezi sa pitanjem zaštite korita reke Tare”, navodi se u saopštenju.

 

Check Also

Ekonomskim povezivanjem regiona do kredibilnih investitora

Region Zapadnog Balkana samo kroz ekonomsko povezivanje može biti privlačan za ozbiljniji broj kredibilnih investitora …

Leave a Reply

Your email address will not be published.