Šta je sve Kina ostvarila za pet godina: Otvorili 60 miliona radnih mesta, iskorenili siromaštvo i suzbili koronu

Kine je završetkom 13. Petogodišnjeg programa već postala najveća svjetska proizvodna sila, rekao je direktor Centra za saradnu sa zemljama Azije Zoran Spasić u intervjuu Kineskoj medijskoj grupi (CMG).

Kina je završetkom 13. Petogodišnjeg programa već postala najveća svjetska proizvodna sila, rekao je direktor Centra za saradnu sa zemljama Azije Zoran Spasić u intervjuu Kineskoj medijskoj grupi (CMG).

“Kineska vlada ostvarila je impresivne rezultate posljednje godine 13. Petogodišnjeg programa (2016-2020), pretvorivši Kinu u prosperitetno društvo, iskorenjujući svo siromaštvo, sa bruto domaćim proizvodom (BDP) po stanovniku koji je prešao granicu od 10.000 američkih dolara, pa sve do stogodišnjice osnivanja Komunističke partije Kine”, rekao je Spasić.

Naveo je da je posljednjih pet godina kineski BDP povećan sa 70 na više od 100 biliona juana, da je životni standard znatno bolji, što potvrđuju i podaci da je u gradskim sredinama otvoreno više od 60 miliona novih radnih mjesta i da je uspostavljen najveći sistem socijalnog osiguranja na svijetu.

“Kina je postigla značajne strateške rezultate u prevenciji i kontroli epidemije, i postala jedina zemlja medju najvećim svjetskim ekonomijama, koja je ostvarila pozitivan privredni rast. Tokom epidemije, država i lokalne samouprave sprovele su niz efikasnih mera, uključujući periodična oslobadjanja od poreza, odloženo plaćanje, smanjenje troškova socijalnog osiguranja, smanjenje stanarine, koncesiju za cijenu vode i struje…”, istakao je Spasić.

Dodao je da je istovremeno kineska vlada uvela i niz makroekonomskih mjera, posebno onih koje se odnose na podršku mikro, malim i srednjim preduzećima, a uložena su i velika sredstva u 5G mrežu, kao i u domaći razvoj i proizvodnju digitalnih čipova.

Govoreći o uspjehu Kine u borbi protiv siromaštva, Spasić je ocenio da je Kina očigledno bila brža i uspješnija od ostatka svijeta.

“Otkako je 1978. godine otpočela sa reformama i otvaranjem, Kina je smanjila broj ljudi koji žive u siromaštvu za više od 850 miliona, doprinoseći sa više od 70 odsto globalnom smanjenju siromaštva i stavrajući ‘kinesko čudo’ u istoriji smanjenja siromaštva u svijetu”, rekao je Spasić za KMG.

Kina je, kako je istakao, dala niz konkretnih predloga za promovisanje globalnog smanjenja siromaštva, uključujući pružanje neophodne finansijske podrške zemljama u razvoju, promociju infrastrukture i izgradnju interkonekcija, smanjenje trgovinskih barijera i podsticanje digitalne ekonomije.

“Kina je jedina zemlja na svijetu koja je ostvarila pozitivan ekonomski rast u 2020. godini. Stopa rasta u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 6,5 odsto i ona je vrlo blizu prethodnim stopama ekonomskog rasta, koje je kineska ekonomija postigla u poslednjih nekoliko godina. Stoga bi stopa ekonomskog rasta za prvi kvartal 2021. godine mogla bi biti vrlo visoka”, ocijenio je Spasić.

Podsjetio je da je jedan od glavni ciljeva Kine u ovoj godini da bude više od 11 miliona novih radnih mjesta, a istovremeno će se sprovoditi nacionalna strategija reagovanja na starenje populacije koja podrazumijeva postepeno produžavanje starosne granica za odlazak u penziju, unapređenje sistema socijalnog osiguranja, kao i da 96 odsto satanovništva bude pokriveno penzionim osiguranjem.

“Kina je postala glavna sila koja stabilizuje globalnu ekonomiju i promoviše brzi oporavak, spremna da proširi medjusobno otvaranje sa drugim zemljama svijeta, kako bi postigla obostranu korist i pozitivne rezultate”, rekao je Spasić.

On je naveo da je Kina najveći trgovinski partner više od 120 zemalja i regiona, uključujući Japan, Njemačku i Evropsku uniju i ujedno i najveće izvozno tržište za mnoge zemlje.

“Odnos izmedju Kine i njenih partnera, koji se preklapa sa strategijom dvostruke cirkulacije, pružiće podsticaj globalnom ekonomskom rastu”, ocijenio je Zoran Spasić.

Izvor: Kurir/Beta

Check Also

Institut sertifikovanih računovođa i Udruženje sudskih vještaka potpisali sporazum o saradnji

Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore (ISRCG) i Udruženje sudskih vještaka Crne Gore (USVCG) potpisali su …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *