Hopin je bio mali startap sa velikom ambicijom. Onda se desila pandemija i vrijednost mu je porasla 100 puta.

Platforma za organizaciju onlajn događaja Hopin, podigla je investiciju od 400 miliona dolara pod valuacijom od 5,65 milijardi, što je više nego dupla vrijednost u odnosu na investicionu rundu od prije četiri mjeseca.

Ovo je značajno kao pokazatelj toga da trendovi koje nam je donijela pandemija neće biti lako prolazni. To govori i brz rast vrijednosti drugih aplikacija kao što su Zoom i Clubhouse.

U februaru prošle godine ovaj britanski startap je podigao seed investiciju u iznosu od 6,5 miliona dolara. U ovoj investiciji, između ostalih investitora, učestvovao je i Seedcamp, londonski fond i akcelerator poznat domaćoj zajednici.

Nakon primanja te investicije, osnivač Hopina smjelo je izjavio da će biti najbrže rastući startap na svijetu i da je softver napravljen sa idejom povezivanja ljudi i rešavanja jasnog problema.

Godinu dana kasnije, smjelost djeluje opravdano. Prošle godine nije objavljivana valuacija, ali ako pretpostavimo da se uobičajeni udjeli kompanija koje investitori uzimaju u seed rundama kreću od 10-25%, možemo reći da je vrijednost ove kompanije u februaru prošle godina bila procijenjena između 26 i 65 miliona dolara. Uzevši u obzir da je današnja valuacija oko 5,65 milijardi, možemo razumno da pretpostavimo i zaključimo da je ovaj startap otprilike ustostručio svoju vrijednost za nešto više od godinu dana.

Ovom valuacijom, Hopin je jedan od najvrjednijih evropskih jednoroga, a iako postoje veoma kratko, razmišljaju o izlasku na berzu sljedeće godine. Godišnji obrt im je oko 70 miliona dolara, što ih čini profitabilnim.

Hopin platforma daje mogućnost organizatorima konferencija da to učine na digitalan način, a sama aplikacija ima za cilj da potpuno simulira iskustvo događaja u fizičkom svijetu. Doživio je sličan rast kao i Clubhouse, ali im je biznis model nešto drugačiji, gdje je Hopin nešto više orijentisan ka velikim klijentima i korporacijama.

Ipak, ostaje pitanje šta će se desiti kada korona prođe? Kako se vakcinacija bude širila, i svijet ponovo vraćao na staro, interesovanje za onlajn događaje će opasti. Ipak, Bufarhat, direktor Hopina kaže da su njegova originalna vizija bili hibridni događaji, gdje će i virtuelni i fizički događaji moći da iskoriste ovu aplikaciju. Pandemija je svakako ubrzala trend razvoja virtuelnih događaja, ali ostaje da se vidi da li je optimizam Bufarhata i njegovih investitora osnovan.

Ovaj britanski startap jeste lider u oblasti virtuelnih događaja, ali nije jedini koji se nameračio na ovu industrjiu. Run The World i Welcome su prošle godine došao do još kapitala, a čak se i Spotify uključio u trku. Clubhouse je naravno tu, o kome smo već pisali, i još nekoliko sličnih startapa. Takođe, mnogi startapi sada pivotuju ka ovoj oblasti, pa će svakako biti zanimljivo pratiti je u budućnosti.

Izvor: Startit.rs

Check Also

Kompanija MTEL apsolutni lider u telekomunikacijama u Crnoj Gori

Kompanija MTEL 15 godina rada proslavlja uz poslovne rezultate koji pokazuju da su proteklih osam …

Leave a Reply

Your email address will not be published.