Iz Kine stižu upozorenja da zapadna finansijska tržišta prebrzo rastu

Guo Šićing, čelnik kineske Regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje, upozorio je da bi se na razvijenim finansijskim tržištima u narednom periodu mogao stvoriti mjehur, jer “njihov rast nije u skladu sa rastom realne ekonomije”.

Dodao je i da je za veliki rast američkog i evropskog tržišta ponajviše zaslužna labava monetarna politika. Taj rast je, prema njegovom mišljenju, neutemeljen u realnim ekonomskim indikatorima. A ukoliko dođe do pucanja ovog mjehura, rekao je Šićing, to bi osjetila i Kina, koja je direktno povezana sa finansijskim tržištima razvijenih zemalja.

Na ovu njegovu izjavu negativno su reagovale azijske berze, zbog straha investitora da se iza nje krije namjera Kine da ograniči priliv stranog kapitala.

Da li će se to zaista i desiti saznaćemo u petak, kada će kineski parlament raspravljati o kursu ekonomske politike u narednom periodu i objaviti petogodišnji plan za razvoj privrede.

Ipak, istine radi, treba dodati da je i kinesko finansijsko tržište bilježilo brz rast posle oporavka od šoka koji je izazvala pandemija korona virusa. Ono je prošle godine dostiglo najviše nivoe još od krize iz 2008. godine.

Izvor: Bif.rs

Check Also

U Herceg Novom do sada ostvareno 86 odsto turističkog prometa

U Herceg Novom trenutno boravi 27.766 gostiju i upoređujući sa istim datumom iz 2019. to …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *