Iz Kine stižu upozorenja da zapadna finansijska tržišta prebrzo rastu

Guo Šićing, čelnik kineske Regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje, upozorio je da bi se na razvijenim finansijskim tržištima u narednom periodu mogao stvoriti mjehur, jer “njihov rast nije u skladu sa rastom realne ekonomije”.

Dodao je i da je za veliki rast američkog i evropskog tržišta ponajviše zaslužna labava monetarna politika. Taj rast je, prema njegovom mišljenju, neutemeljen u realnim ekonomskim indikatorima. A ukoliko dođe do pucanja ovog mjehura, rekao je Šićing, to bi osjetila i Kina, koja je direktno povezana sa finansijskim tržištima razvijenih zemalja.

Na ovu njegovu izjavu negativno su reagovale azijske berze, zbog straha investitora da se iza nje krije namjera Kine da ograniči priliv stranog kapitala.

Da li će se to zaista i desiti saznaćemo u petak, kada će kineski parlament raspravljati o kursu ekonomske politike u narednom periodu i objaviti petogodišnji plan za razvoj privrede.

Ipak, istine radi, treba dodati da je i kinesko finansijsko tržište bilježilo brz rast posle oporavka od šoka koji je izazvala pandemija korona virusa. Ono je prošle godine dostiglo najviše nivoe još od krize iz 2008. godine.

Izvor: Bif.rs

Check Also

Prilagođavanje je pobjeda

Autor: Zoran Bogdanović, izvršni direktor Coca-Cola HBC AG Na početku svake godine, dugo i pažljivo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *