Kako će izgledati kovid-pasoši, i kada da ih očekujemo?

Većina zemalja Evropske unije saglasila se da olakša putovanja uvođenjem digitalne potvrde o vakcinaciji, dok će nevakcinisani moći da putuju uz negativni PCR test. Kako će sve to funkcionisati?

“Potvrda o vakcinaciji biće u digitalnom obliku, neće biti neki fizički dokument koji se vadi u nekoj ustanovi”, objasnio je za Jutro Prve TV direktor JUTA Aleksandar Seničić.

Kako kaže, iako je osnovna ideja da se omogući protok ljudi u Evropskoj uniji, on očekuje da će ovaj sertifikat vrlo brzo važiti i za cijeli svijet. To izgleda tako što, oni koji su vakcinisani, imaju QR kod čijim skeniranjem će moći da se dobiju sve relevantne informacije.

Mada ima nekih priča da će određene države ograničavati putovanja u odnosu na primljenu vakcinu, Seničić ne smatra da će to biti slučaj.

“Kipar je najavio da će možda navesti ograničenje za vakcine koje je Evropska komisija odobrila. Ipak, s obzirom na broj ruskih i kineskih turista svake godine, ne vjerujem da će pitanje ekonomije biti važnije od toga ko je primio koju vakcinu”, naglašava.

Seničić ističe da Međunarodno udruženje avio-prevoznika već kreće sa digitalnim sertifikatima, odnosno da neke kompanije već imaju Travel-Pass. Kada je EU u pitanju, odatle su najavili da će biti potrebno oko tri mjeseca da se sve sredi, jer oni koji skeniraju kod moraju da dobiju samo relevantne zdravstvene informacije.

Rizik od zaraze koronavirusom ne spada u putno osiguranje, kaže Seničić, a vjerovatno će morati da bude uslov za ulaz u neke zemlje, dok će biti jeftinije za dodatak.

Nevakcinisani će, vjerovatno, moći da imaju negativan PCR test koji će biti dovoljan. Ali šta kada putovanje traje više od 24h ili 48h?

“U tom slučaju moguće je rađenje PCR testa na licu mjesta. Većina zemalja traži PCR test ne stariji od 72 sata, ali je svakako moguće da, ukoliko istekne, da se radi tamo gdje sletite”.

Izvor: B92

Check Also

Hipotekarna banka za Apple Pay korisnike: Siguran, bezbjedan i privatan način plaćanja sa iPhone i Apple Watch

Hipotekarna banka, u saradnji sa kompanijom Mastercard, od danas svojim korisnicima donosi Apple Pay, siguran, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.