Italija: Mafija počela malim preduzetnicima da preotima kompanije

Ialijanski mafijaši snažno su povećali aktivnost pozajmljivanja novca malim kompanijama koje su se teško nosile sa zatvaranjem ekonomskih aktivnosti tokom prvog talasa koronavirusa, pokazuje izvještaj italijanske kancelarije za suzbijanje organizovanog kriminala.

Kako prenosi Financial Times, “prijateljska ruka saradnje” kasnije je skupo koštala preduzetnike koji su – suočeni s nemogućnošću vraćanja duga – morali kriminalcima prepustiti vlasništvo nad kompanijom.

Značajan rizik

Izvještaj istražnog direktorata (DIA) ističe kako postoji značajan rizik da organizovani kriminal iskoristi ekonomsku krizu u zemlji izazvanu pandemijom koronavirusa kako bi preuzela značajan broj malih kompanija, a kojima je ranije pružila finansijsku pomoć.

Mafijaške grupe “nude kompanijama u poteškoćama oblik socijalne pomoći kao alternative institucijama javnog i privatnog sektora, ali potom usvajaju tradicionalne metode zastrašivanja s ciljem preuzimanja kontrole nad njihovim ekonomskim aktivnostima”, stoji u izvještaju.

Izvještaj se odnosi na razdoblje od januara do juna prošle godine. DIA smatra kako postoji rizik da poslovanje dijela malih i srednjih kompanija u srednjem roku bude “progutano” od strane kriminalaca, čime će postati instrument za pranje novca.

“Korona modus operandi” kriminalnih grupa rezultat je činjenice da je pandemijska kriza negativno uticala i na “poslovanje” mafije. Naime, zatvaranje u martu prošle godine smanjilo je tradicionalnu kriminalnu aktivnost. Uslijed strogih epidemioloških ograničenja kretanja, zabilježeno je smanjenje trgovanja ukradenom robom, krivotvorenja robe te pljački.

Međutim, broj slučajeva požara na zgradama – indikatora moguće iznude ili pokušaja naplate lažne štete od osiguranja – ostao je relativno stabilan u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Izvještaj takođe upozorava na vjerovatnoću da će organizovani kriminal pokušati doći do novca namijenjenog oporavku ekonomije.

Podsjetimo, nova vlada Marija Draghija počela je da radi na ekonomskom planu koji uključuje ulaganje više od 200 milijardi eura europskog novca namijenjenog oporavku.

Tri glavne grupe

COVID-19 uzeo je u Italiji više od 95.000 života, a uzrokovao je i najgoru ekonomsku krizu od završetka 2. svjetskog rata. Polugodišnji izvještaj DIA-e fokusira se na tri glavne italijanske mafijaške grupacije – kalabrijsku ‘Ndranghetu, sicilijansku Cosa Nostru i napuljsku Camorru.

Izvještaj naglašava da je ‘Ndrangheta – najsnažnija i najbogatija grupacija u tom trojcu zbog uključenosti u međunarodni promet drogom od Južne Amerike do Evrope – pretrpila prošle godine blagi pad moći zbog sprovođenja velikih istraga i postepenog rasta broja policijskih doušnika unutar mafijaških porodica.

U izvještaju je navedeno i kako su italijanske vlasti došle do dokaza da njujorška mafijaška porodica Gambino pokušava obnoviti istorijske veze s Cosa Nostrom.

Izvor: Poslovni.hr

Check Also

Zbog pada potrošnje, njemačke banke ograničavaju iznos koji se može držati na računu

Institut njemačke ekonomije (IW) iz Kelna je izračunao kako su potrošači u ovoj zemlji potrošili …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *