Lučić: Telekom osniva najveći venture fond za startup ideje

Telekom Srbija dobio je sve saglasnosti za osnivanje najvećeg venture fonda u Srbiji za pomoć startup idejama, koji će biti i najveći fond tog tipa u regionu, a generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić kaže da će to preduzeće uložiti u fond 25 miliona eura u narednih pet godina.

Venture fondovi (fondovi preduzetnog kapitala) koji mogu biti u privatnom ili državnom vlasništvu ili – kombinovano – procjenjuju da li neka kompanija sa dobrom biznis idejom ima šansu, inovativni i preduzetnički potencijal i poslovne perspektive da se razvije, poraste i postane konkurentna, i time da donese visoke stope prinosa na uloženi kapital. Ako je procjena pozitivna, fond ulaže u kompaniju za šta stiče stiče udio, odnosno akcije, a time i vlasnička i upravljačka prava i prihode po tom osnovu. Fond preduzetnog kapitala time snosi i sve rizike poslovnog uspeha, odnosno neuspjeha kompanije u koju investira.

“To će biti definitivno najveći fond u regionu. Takav fond je, inače, jedan standardni način finansiranja, gdje velike korporacije ulažu u startup i digitalne ideje. Zamišljen je kao posebna firma koju će voditi profesionalni menadžmet, koji trenutno tražimo u Americi i Izraelu, u zemljama koje su najprepoznatljivije po razvoju startup ideja”, kazao je Lučić gostujući na RTS-u.

Lučić navodi da će fond početi sa radom najkasnije do juna i već od septembra počeće da se finansiraju prve startup ideje.

Pozvao je mlade ljude da se slobodno jave i napišu fondu svaku ideju, u bilo kojoj formi.

Lučić ističe da će Telekom u inicijalni kapital fonda uložiti pet miliona eura godišnje, a tokom pet godina oko 25 miliona eura.

“Mislimo da ćemo privući razne privatne kompanije da budu dio našeg fonda, tako da će inicijalni fond biti značajno veći”, naglasio je Lučić.

Osim profesionalnog menadžmenta, planira se i formiranje nadzornog borda gdje bi bili najeminentniji ljudi koji se time bave u Srbiji, kako bi na što transparentniji i bolji način odabrali koji startupi imaju budućnost i u koje treba investirati, naglasio je Lučić.

Fond će u početnoj fazi finansirati startap ideje sa 50.000 do 100.000 eura.

Telekom Srbija posluje i u Crnoj Gori, preko ćerke firme M:tel.

Check Also

“Milijarderska filantropija je PR prevara kapitalizma”

“Zapravo, ono što doniraju milijarderi tek je djelić onoga što bi trebalo da plate ako …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *