Kina postala glavni evropski trgovinski partner

Dodajte komentar

Kina je prošle godine prestigla SAD da bi prvi put postala glavni evropski trgovinski partner, pokazuju podaci Evropskog ureda za statistiku.

Izvoz Evropske unije u Kinu lani je porastao za 2,2 posto, a uvoz za 5,6 posto. Za poređenje, izvoz u SAD opao je za 8,2 posto, a uvoz je pao za 13,2 posto.

Posljednje brojke, koje je u ponedjeljak objavio Eurostat, pokazale su da Kina sada ima još veću ulogu u učinku evropskih ekonomija.

– Razlog tome je očito činjenica da su Kina / Azija jedina regija koja prolazi kroz brz oporavak – rekao je ekonomist ING-a iz Njemačke Carsten Brzeski.

Kina, u kojoj su zabilježeni prvi slučajevi Covid-19, nije prošla kroz drugi lockdown kao što je to bio slučaj u mnogim evropskim zemljama.

Kao rezultat toga, kineska ekonomija postiže rezultate sličnije onim od prije Covida u poređenju s drugim dijelovima svijeta, gdje ograničenja i dalje uzimaju danak u privrednim aktivnostima.

Očekuje se da će Kina zabilježiti drugu najvišu stopu rasta na globalnom nivou 2021. godine, prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda.

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *