Kina postala glavni evropski trgovinski partner

Kina je prošle godine prestigla SAD da bi prvi put postala glavni evropski trgovinski partner, pokazuju podaci Evropskog ureda za statistiku.

Izvoz Evropske unije u Kinu lani je porastao za 2,2 posto, a uvoz za 5,6 posto. Za poređenje, izvoz u SAD opao je za 8,2 posto, a uvoz je pao za 13,2 posto.

Posljednje brojke, koje je u ponedjeljak objavio Eurostat, pokazale su da Kina sada ima još veću ulogu u učinku evropskih ekonomija.

– Razlog tome je očito činjenica da su Kina / Azija jedina regija koja prolazi kroz brz oporavak – rekao je ekonomist ING-a iz Njemačke Carsten Brzeski.

Kina, u kojoj su zabilježeni prvi slučajevi Covid-19, nije prošla kroz drugi lockdown kao što je to bio slučaj u mnogim evropskim zemljama.

Kao rezultat toga, kineska ekonomija postiže rezultate sličnije onim od prije Covida u poređenju s drugim dijelovima svijeta, gdje ograničenja i dalje uzimaju danak u privrednim aktivnostima.

Očekuje se da će Kina zabilježiti drugu najvišu stopu rasta na globalnom nivou 2021. godine, prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda.

Izvor: Indikator.ba

Check Also

Popović novi stečajni upravnik Solane

Novi stečajni upravnik Solane “Bajo Sekulić” u Ulcinju je Miloš Popović, saznaju “Vijesti”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.