Digitalni juan staviće na test dominaciju dolara?

Veliki kineski gradovi započeli su testiranje novog digitalnog juana ili e-juana početkom ovog mjeseca.

Test je počeo dodjelom stotina hiljada nagrada u e-novcu u vrijednosti od 200 juana (31 dolar). Smatra se da je Kina daleko ispred većine drugih država u naporima da uvede digitalnu valutu koju podržava centralna banka.

Tekuća ispitivanja e-juana mogla bi poslužiti kao obrazac za postavljanje globalnih tehničkih standarda za digitalne valute i osporiti hegemoniju dolara u globalnoj trgovini, ali takođe mogu predstavljati prijetnju onima koji se plaše povećane državne kontrole nad finansijama pojedinaca, navodi Fajnenšl tajms.

“Kineski kreatori politike su daleko napredniji u svojim razmišljanjima o digitalnoj valuti. Oni razmišljaju o stvarima o kojima ostatak svijeta ni ne pomišlja”, rekao je anonimni bankar Volstrit banke za poslovni magazin.

Uz stvaranje domaćeg sistema e-plaćanja koji podržava država, a koji Kina planira da pripremi prije Olimpijskih igara 2022. godine, smatra se da Peking ima ambiciozne planove da e-juan koristi za međunarodna poravnanja, uključujući opciju da ga koristi kao alternativu na američki dolar.

“Naš cilj je da osporimo dominaciju američkog dolara u međunarodnim trgovinskim poravnanjima. Ali napredak ka ovome biće samo postepen”, rekao je direktor neimenovane kineske državne banke.

Fajnenšl tajms iznosi tvrdnju da se težnja Narodne Republike ka digitalnoj valuti s potporom centralne banke razlikuje od sličnih projekata drugih zemalja po tome što njeni ciljevi uključuju jačanje kontrole Komunističke partije nad društvom i ekonomijom, s tehnologijom koja je navodno “djelimično osmišljena da ojača državni nadzor”.

Princip koji stoji iza Bitcoina i sličnih kripto valuta je da su oni decentralizovani – bez centralne banke ili pojedinog administratora koji kontrolišu njihovu razmjenu, omogućavajući im slanje od korisnika do korisnika putem peer-to-peer mreže bez ikakvog posrednika.

Nacionalne kriptovalute, bilo da se radi o e-juanu, digitalnom dolaru, digitalnom euru, digitalnoj rublji i slično, po svojoj su prirodi povezane sa centralnim bankama, što omogućava vladama da ih regulišu i garantuju im status zakonskog sredstva plaćanja, istovremeno teoretski dozvoljavajući vlastima da prate sve transakcije pojedinaca koji koriste valutu.

Kritika e-juana od strane Fajnenšl tajma koji ga karakteriše kao potencijalni alat državne kontrole nije bez osnova, ali ne odgovara na pitanja zašto FBI, BND ili neka druga bezbjednosna agencija u zapadnoj zemlji ne bi stekla slične mogućnosti nadzora tokom stvaranja e-valute koju podržava centralna banka.

Izvor: Bankar.rs

Check Also

Đukanović u Upravnom odboru Saveza energetičara

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Milutin Đukanović, izabran je nedavno za člana Upravnog odbora Saveza …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *