Aerodrome očekuju ozbiljni gubici

Avio-industrija je jedna od djelatnosti koja je najviše pogođena pandemijom virusa korona i u kojoj se gubici mjere u milijardama eura. To je, logično, negativno uticalo na poslovanje Aerodroma Crne Gore koji su lani imali 10 miliona minusa, nakon 2019. godine u kojoj je zabilježen profit od 14 miliona. Januar ove godine je pokazao da će virus korona i dalje imati loš uticaj na poslovanje ovog državnog preduzeća. Iz Aerodroma su nam kazali da će se i ove godine suočiti sa ozbiljnim finansijskim gubicima.

Januar prošle godine poslednji je mjesec u kojem se pos lovanje obavljalo redovno. U januaru ove godine, u odnosu na janur prošle, opsluženo je skoro pet puta manje putnika na aerodromima Podgorica i Tivat, prihodi su skoro tri puta manji, dok su rashodi manji za oko 17 odsto. U poređenju za januarom prošle, realizovano je četiri puta manje letova.

Januar 2020. godine predstavljao je najuspješniji početak godine od svih u nizu postojanja ovog preduzeća. Na Aerodromu Pod gorica opsluženo je 72.815 putnika, dok je na Aerodromu Tivat taj broj iznosio 25.899. U odnosu na januar 2019. godine zabilježen je rast broja putnika od oko 17 odsto, što nam je davalo za pravo da očekujemo rekordno poslovanje u svim segmentima. Međutim, kriza koja je nastupila zbog Kovida-19, onesposobila je naše funkcionisanje i avio-industriju u cijelom svijetu. Zbog zatvaranja većine evropskih zemalja za putovanja, pa samim tim i aerodromausled veoma složene epidemiološke situacije, broj putnikau januaru ove godine je na tivatskom aerodromu 2.838, dok je na podgoričkom bio 19.579 kazali su iz Aerodroma, na čijem čelu je Danilo Orlandić.

U januaru ove godine su prihodovali 479 hiljada eura, dok je lani prihod bio 1,43 miliona eura. Rashodi u prvom mjesecu ove godine iznosili su 1,3 miliona, dok su lani bili skoro milion i po.

– Na Aerodromu Podgorica u januaru 2020. realizovano je 465 letova, dok je u januaru 2021. godine ostvareno 159. Na Aerodromu Tivat opslužena su 163 vazduhoplova, dok je u ovoj godini opsluženo 46 aviona, precizirali su iz državnog preduzeća.

Na pitanje da li su usvajali finansijski plan i šta očekuje to preduzeće u ovoj godini, saopštili su da je nezahvalno prognozirati situaciju sa kojom se svi prvi put suočavamo.

– Procjene analitičara su da će se u drugoj polovini godine avio-saobraćaj vratiti na 60 do 70 odsto 2019. godine, ali situaciju ACG dodatno opterećuje gašenje Montenegroerlajnza. Do osnivanja nove kompanije i sagledavanja načina na koji će ona funkcionisati, do vakcinisanja dijela populacije koja bi mogla da napravi značajan iskorak u putovanjima i transportu, te najzad do momenta kada će Evropa otvoriti svoje granice nemamo mnogo razloga da vjerujemo da ćemo optimalno poslovati. Naprotiv, iako je izrada finansijskog izvještajautoku shodno proceduri i vremenskom okviru, naše procjene su da ćemo se i ove godine suočiti sa ozbiljnim finansijskim gubicima, zaključili su iz Aerodroma.

Izvor: Dan

Check Also

PKCG obilježila 93 godine postojanja tradicionalnom dodjelom nagrada

Privredna komora Crne Gore obilježila je 21. aprila svoj dan i prve 93 godine uspješnog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *