Podržano povećanje minimalne zarade

Dodajte komentar

Socijalni savjet podržao povećanje minimalne zarade – konstatovano je na prvoj sjednici ovog tijela koja je održana juče, uoči skupštinske rasprave o povećanju minimalne zarade.

Predlozi za izmjenu i dopunu Zakona o radu koji se tiču povećanja najmanjeg iznosa minimalne zarade će biti na dnevnom redu 18. februara.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je smatra da je ostavljeno dovoljno prostora i vremena da se o izmjenama zakona razgovara u Socijalnom savjetu, imajući u vidu da stupaju na snagu 1. jula.

Premijer Zdravko Krivokapić je kazao da će Vlada 2021. proglasiti godinom socijalne pravde.

Minimalna zarada u Crnoj Gori poslednji put je, kako je navedeno u saopštenju, povećana 2019. i među najnižima je u svijetu što ukazuje na neophodnost promjene o kojoj se vodila diskusija.

Socijalni savjet, kako je precizirano, preporučuje da “utvrđivanje iznosa minimalne zarade treba da bude rezultat pregovora kroz socijalni dijalog”.

– Socijalni partneri su saglasni da minimalna zarada mora odražavati balans između potrebe zaposlenih za dostojanstvenom zaradom i potrebe poslodavaca da održe poslovanje i broj radnih mjesta, naročito u uslovima izraženih posljedica pandemije kovid-19. Saglasni su i da je uvećanje minimalne zarade potrebno u iznosu ne manjem od 250 eura – napisano je u saopštenju.

Socijalni savjet preporučuje u da se povećanje minimalne zarade realizuje u trećem kvartalu ove godine, kada se očekuje početak oporavka privrede i oživljavanja ekonomske aktivnosti.

– Cilj je svih socijalnih partnera obezbjeđivanje stabilnog i održivog rasta minimalne zarade. Socijalni partneri su saglasni i da je u narednom periodu neophodno napraviti detaljnu i sveobuhvatnu analizu svih fiskaliteta i parafiskaliteta na rad, radi daljeg podsticanja zapošljavanja građana na profitabilnim radnim mjestima koja će im obezbijediti veća primanja, ali i omogućiti održivost poslovanja privrednih subjekata – navedeno je u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *