Ugostiteljstvo na kiseoniku, traže pomoć

Dodajte komentar

Ugostiteljska djelatnost je trenutno na kiseoniku, ako aktuelne mjere potraju, biće ubrzo i na respiratoru, poručuju iz NVO “Udruženje ugostitelja Crne Gore”. Traže adekvatnu finansijsku podršku, u suprotnom pozivaju sve one koji su pogođeni novim mjerama da uzmu učešća u organizovanju raznih vidova protesta, koje će, kako kažu, konkretizovati u međusobnoj saradnji.

Donošenje novih epidemioloških mjera Ministarstva zdravlja svodi se na „kažnjavanje“ ugostiteljskih objekata, što dovodi do postavljanja niza pitanja, poručuju iz NVO “Udruženje ugostitelja Crne Gore”.

“Da li je moguće da su, od početka pandemije, ugostitelji jedini i isključivi krivci za širenje virusa COVID 19? – Nisu, niti mogu biti, najprije zbog visokog stepena higijene i poštovanja mjera Ministarstva zdravlja u velikoj većini objekata. Pogotovo što do današnjeg dana nijesmo dobili niti jedan naučni podatak u tom pravcu, od strane nadležnog tijela”, poručuju iz Udruženja.

Oni su pitali i da li je rad nekoliko zimskih turističkih objekata nekoliko mjeseci važnije od cjelokupne turističke privrede.

“Mjere koje su bile na snazi do 10.02.2021. godine za posljedicu su imale veliki broj turista kako domaćih tako i stranih u zimskim centrima na sjeveru što je za direktnu posljedicu imalo povećanje broja zaraženih u svim gradovima Crne Gore, a u konačnom pooštravanje mjera. Da ne bi bilo nesporazuma, svaki potez koji doprinosi boljem poslovanju bilo kog privrednog subjekta podržavamo, pa se na mjeru kojom je dozvoljen ulazak u Crnu Goru bez PCR testa osvrćemo isključivo sa apekta ekonomske politike i posledica te politike koje se ogledaju, između ostalog, i u zatvaranju pojednih gradova (Budva, Tivat itd)”, navode iz Udruženja ugostitelja.

Pitaju i da li su nadležni organi uspjeli da uoče činjenicu da mjere kojima se ograničava rad ugostiteljskih objekata nisu imale apsolutno nikakav uticaj na broj oboljelih od virusa.

“Očigledno je da nisu”, kažu u Udruženju.

Pitali su i da li je nekome od donosioca odluka kasnila plata ili bila umanjena u bilo kom procentu.

“Nije, dok ugostitelji, kojima je to jedina djelatnost, moraju da zatvaraju firme, otpuštaju radnike, bore se sa prinudnim naplatama u situaciji kada im je rad onemogućen itd. Ugostiteljska djelatnost je trenutno na kiseoniku, a bojimo se da, ukoliko ove mjere potraju, će ubrzo biti na respiratoru”, navode ugostitelji.

Smatraju i da je odgovor na pitanje da li je moguće da je neko, pri zdravom razumu, u stanju i da pomisli da muzika sa razglasa može doprinijeti povećanju broja zaraženih više nego očigledan.

Kažu i da zbog nepostojanja svijesti donosioca odluka o posljedicama mjera smatraju nužnim da podsjete da je strateški cilj Crne Gore godinama unazad bio razvoj turizma kao prioritetne grane privrede.

“Ta činjenica je dala za povod ogromnom broju malih i srednjih preduzeća da svoju djelatnost usmjere u tom pravcu. Ovdje jeste riječ o ugostiteljima, ali i o preduzećima koja su povezana sa tom djelatnošću. Ove mjere pogađaju i firme koje ugostiteljima pružaju svoje usluge (nabavka pića, hrane, repro materijala itd) ali i druge djelatnost kao što su taksisti, saloni za vjenčanja, turističke agencije, cvjećare o ostale povezane djelatnosti. To su mala i srednja preduzeća koja bi trebala da budu perjanici razvoja a zbog ovih mjera trpe ogromnu štetu”, navodi se u saopštenju.

Poručuju da je krajnje vrijeme da izvršna vlast donese odluke koje imaju smisla, ali da u tom procesu uzmu u obzir sve faktore, kako one zdravstvene tako i one ekonomske prirode.

“Smatramo da je pooštravanje mjera na način da se određenim segmentima privrede ograničava rad, a koje nije ispraćeno adekvatnim finansijskim mjerama podrške, put u propast, a vjerujemo da to nije cilj ni jedne izvršne vlasti. Ukoliko se tako nešto ne desi u najkraćem mogućem roku, uzevši u obzir da je ljetnja turistička sezona praktično pred vratima, pozivamo sve one koji su pogođeni ovim mjerama da uzmu učešća u organizovanju raznih vidova protesta, koje ćemo konkretizovati u međusobnoj saradnji”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *