Američki budžetski deficit leti u nebo

Dodajte komentar

Američko Ministarstvo finansija izvještava da je deficit 89 posto veći nego u prva četiri mjeseca prošle fiskalne godine.Budžetska potrošnja je povećana, a poreski prilivi su opali. U prva četiri mjeseca potrošnja je porasla 22,7 posto, na 1920 milijardi dolara, a porezni prihodi 0,8 posto, na 1190 milijardi dolara.

Samo u januaru zabilježen je deficit od 182,8 milijardi dolara koji će i dalje rasti. Kongres je krajem prošle godine odobrio drugi paket pomoći za koronavirus od 900 milijardi dolara, a predsjednik Joe Biden predložio je treći paket vrijedan 1900 milijardi dolara.

Republikanci su sada protiv povećanja budžetske potrošnje, a demokrate i ekonomisti smatraju da je to potrebno, jer će u protivnom oporavak od krize biti nepotrebno duži i bolniji.

Ove godine američki budžet tako najavljuje ukupan deficit od 3,3 biliona dolara. Međutim, sada se isplati zaduživati jer su kamate izuzetno niske. Na primjer, u prva četiri mjeseca ove fiskalne godine SAD je platio “samo” 160 milijardi dolara kamata na javni dug.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *