Američki budžetski deficit leti u nebo

Američko Ministarstvo finansija izvještava da je deficit 89 posto veći nego u prva četiri mjeseca prošle fiskalne godine.Budžetska potrošnja je povećana, a poreski prilivi su opali. U prva četiri mjeseca potrošnja je porasla 22,7 posto, na 1920 milijardi dolara, a porezni prihodi 0,8 posto, na 1190 milijardi dolara.

Samo u januaru zabilježen je deficit od 182,8 milijardi dolara koji će i dalje rasti. Kongres je krajem prošle godine odobrio drugi paket pomoći za koronavirus od 900 milijardi dolara, a predsjednik Joe Biden predložio je treći paket vrijedan 1900 milijardi dolara.

Republikanci su sada protiv povećanja budžetske potrošnje, a demokrate i ekonomisti smatraju da je to potrebno, jer će u protivnom oporavak od krize biti nepotrebno duži i bolniji.

Ove godine američki budžet tako najavljuje ukupan deficit od 3,3 biliona dolara. Međutim, sada se isplati zaduživati jer su kamate izuzetno niske. Na primjer, u prva četiri mjeseca ove fiskalne godine SAD je platio “samo” 160 milijardi dolara kamata na javni dug.

(SEEbiz)

Check Also

Gotovinski kredit sa dužim rokom otplate i većim iznosom novca  

NLB Banka je trenutno jedina banka u Crnoj Gori koja je građanima ponudila novi gotovinski …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *