Ikea ulazi u potrošačko bankarstvo

Dodajte komentar

Vlasnik trgovina Ikee, Ingka Group, objavila je danas kako kupuje 49 udjela udjela u kompaniji za finansijske usluge Ikano Bank.

Zanimljivo, Ikano Group koji je vlasnik Ikano Banka bio je izdvojen iz Ikee još 1988. godine, a kompanijom su upravljali sinovi osnivača Ikee Ingvara Kamprada.

Kompanija pruža finansijske usluge kupcima IKEA-e na osam tržišta, kao i ostale potrošačke bankarske usluge. Glasnogovornik Ingkine investicione podružnice Ingka Investments rekao je da je kreditiranje kupaca IKEA činilo oko četvrtine ukupnog poslovanja banke.

Potpuni finansijski uslovi posla nijesu objavljeni. Ingka je rekla da dionice stiče izdavanjem novih dionica od strane Ikano banke, s mogućnošću da se preostale dionice kupe naknadno.

“To je veće od prethodnih akvizicija koje je obavila Ingka Investments”, rekao je glasnogovornik.

Ingka je objavila da će njeno suvlasništvo u banci “maksimizovati potencijal” postojećeg odnosa koji ima s Ikano bankom, dodajući da će njene digitalne finansijske usluge kupcima IKEA biti dostupne na mreži i u prodavaonicama.

“Ovo je odlučujući korak u finansijskim uslugama, ključni dio putovanja Ingka Grupe kako bi se IKEA učinila pristupačnijom, dostupnijom i održivijom”, stoji u e-poruci.

Dogovor podliježe regulatornim odobrenjima.

Počevši od 2017. godine kupovinom platforme za majstore usluga TaskRabbit, Ingka Investments kupuje startupe koji mogu pomoći IKEA-i da ubrza digitalnu transformaciju, poboljša usluge i postane održiviji. Njegov portfelj takođe uključuje obnovljivu energiju, šume i nekretnine.

Izvor: Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *