U privatizaciji HTP Boka država oštećena za oko 50 miliona eura

Dodajte komentar

Zbog nepoštovanja ugovora o kupoprodaji nekadašnjeg državnog preduzeća HTP „Boka“ kontaverznom biznismenu Draganu Brkoviću, država je oštećena za oko 50 miliona eura.

To je utvrdilo Specijalno državno tužilaštvo koje je predmet HTP Boka dovelo do kraja, saznaju Vijesti iz istrage. Odluka bi trebalo da bude poznata najverovatnije u narednih nekoliko dana.

HTP Boku je prije 14 godina kupila Brkovićeva Vektra Montenegro, prvorangirana kompanija na tenderu za prodaju državnih 59,4% akcija. Većinski udio je koštao 22 miliona eura. Ta kompanija se u decembru 2007. godine obavezala da će u naredne 3 godine u razvoj preduzeća investirati 50 miliona eura najavljujući još 14 miliona eura vrijedne investicije.

Tada je bila predložena i bankarska garancija od 2,5 miliona i mjenice na 10 miliona eura.

Brkovićeva kompanija se obavezala da će u razvoj sporta u Herceg Novom godišnje ulagati 100 hiljada eura. Isti iznos trebalo je da uplaćuje i u razvoj infrastruture u ovom gradu.

Uprkos tome što se obavezao da će ulaganje početi najkasnije do 1.oktobra 2008.godine Brković do danas nije investirao u Vektra Boku.

Nakon tri godine, iako ni jedna stavka ugovora nije ispoštovana, što je konstatovao i Savjet, Brković je umjesto raskida ugovora aneksom dobio produžetak investicionog perioda.

Izvor: Vijesti/Radio Jadran

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *