U zimskim centrima bilježe jednu od najboljih sezona: Ukidanje mjera i dobar januar bude optimizam

Dodajte komentar

Zimski turistički centri bilježe jednu od najboljih sezona u posljednjih šest godina. Ukidanje mjera o zabranama međugradskog saobraćaja i ulaska stranaca značajno su povećali broj turista. Turistička posjeta narednih mjeseci i tokom ljeta zavisiće od epidemiološke situacije u Crnoj Gori, ali i na drugim tržištima i zemljama iz kojih dolaze turisti. Turistička zajednica očekuje da će vakcinacija biti prednost, ali ne i uslov za ostvarivanje međunarodnih putovanja, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) “Vijestima”.

Ministarstvo zadravlja je zabrane međugradskog saobraćaja i ulaska stranaca bez PCR testa ukinulo 11. januara. Ministar ekonomskog razvoja, u čijem resoru je i turizam, Jakov Milatović je tada saopštio da očekuje da sloboda kretanja i ulaska stranaca bez ograničenja bude trajna uz poštovanje ostalih epidemioloških mjera. On je naveo da su prošlogodišnje zabrane uništile turizam i nanijele velike gubitke privredi i državnim finansijama, a da je i pored njih Crna Gora bila rekorder u broju oboljelih.

Vlada za ovu godinu očekuje da će turistička potrošnja biti na nivou od 55 odsto one iz 2019. godine, za razliku od svega oko 10 odsto ostvarenja u prošloj godini. Upravo na osnovu ovih očekivanja Vlada predviđa rast ekonomije od 6,8 odsto u odnosu na 2020. kada je zabilježen pad od 15 odsto u odnosu na 2019. Takođe, očekivanja su da će crnogorski turizam a time i ukupna ekonomije 2023. godine biti na nivou iz perioda prije pandemije.

“Nakon popuštanja mjera u zimskim turističkim centrima zabilježen je značajan rast broja turista. U Kolašinu je popunjenost hotela, nakon popuštanja mjera, bila i do 100%, dok je na Žabljaku popunjenost hotela tokom praznika bila oko 80%, a dobra posjeta zabilježena je i u privatnom smještaju, što je uslovilo najbolje ostvarene rezultate u ovom zimskom centru u posljednjih šest godina”, naveli su iz NTO.

Ukupno na nivou cijele Crne Gore u januaru je, kako navode iz ove organizacije, ostvareni promet bio na nivou od preko 60 odsto u odnosu na isti mjesec 2020.

“Poslednjeg petka u januaru evidentirano je oko 6.300 turista, što je 66% ostvarenog prometa u odnosu na isti dan prethodne godine. Crnogorski zimski centri u januaru zabilježili su dobru posjećenost imajući u vidu vremenske prilike, stimulativne paket aranžmane, cijene na skijalištima, ali i činjenicu da je većina građana odlučila da, shodno aktuelnoj situaciji sa pandemijom kovid-19, zimski odmor provede u svojoj zemlji. Nakon odluke zdravstvenih vlasti o ukidanju obaveznog testa na koronavirus za strance pri ulasku u zemlju, došlo je do povećanja broja turista iz regiona, prevashodno iz Albanije. U Kolašinu se vikendima bilježi popunjenost i do 100% u hotelima, a dominiraju gosti iz Albanije i domaći, dok je radnim danima popunjenost boljih hotela oko 50%. Kada je riječ o Žabljaku, trenutna popunjenost hotela iznosi oko 50%, a skijališta širom Crne Gore, naročito danima vikenda bilježe rekordnu posjetu uzimajući u obzir i značajan broj gostiju koji dolaze na dnevno skijanje”, naveli su iz NTO.

Turističke predstavnike raduje što ove sezone Crna Gora ne oskudijeva u sniježnom pokrivaču, što je omogućilo da sva skijališta budu u funkciji.

“Tradicionalno su najposjećenija skijališta u Kolašinu i Žabljaku, a dobru posjetu zabilježila su i skijališta Vučje u Nikšiću, Hajla u Rožajama i Lokve u Beranama. Ski-centri u Kolašinu “1450” i “1600” zabilježili su rekordnu posjećenost ove sezone, naročito Ski-centar “Kolašin 1600” koji je posjetilo oko 30.000 turista, a vikendima je zabilježena posjeta i do 2.000 turista na dnevnom nivou”, saopštili su iz NTO. Oni očekuju da će uz konkurentnu ponudu i dobre uslove za skijajanje biti nastavljeni ovi pozitivni trendovi tokom zimske turističke sezone.

Interesovanja ulivaju optimizam

“Epidemiološke mjere u Crnoj Gori, liberalizacija ulaska i slično ulivaju optimizam, ali ih moramo posmatrati u kontekstu mjera koje primjenjuju i zemlje iz kojih gosti dolaze. Slični režimi koji se primjenjuju za ulazak i izlazak iz zemlje uz mogućnost zaključenja bileteralnih sporazuma kao i kreiranja sigurnih turističkih koridora, ubrzali bi oživljavanje turističkih tokova. Snijega ima dovoljno, ski-staze su pripremljene i u potpunosti funkcionalne, cijene povoljnije u odnosu na ski-centre iz regiona, te se nadamo da će turistički radnici makar djelimično nadoknaditi akumulirane gubitke iz prethodnih sezona, naročito imajući u vidu trenutnu situaciju na skijalištima, ali i rezervacije za dalji tok sezone. Tokom narednih mjeseci očekujemo goste iz regiona, na prvom mjestu iz Albanije, a značajno interesovanje iskazuju i brojni turoperatori. Potražnja je znatno veća i kada su u pitanju domaći turisti koji ove godine dominantno zimovanje provode u svojoj zemlji. Sve to nam uliva optimizam da ćemo ove zimske sezone ostvariti dobre rezultate koji će prevazići početna očekivanja crnogorske turističke privrede, ali moramo imati u vidu da epidemiološka situacija kod nas ali i na drugim tržištima uslovljava turistički promet”, smatraju u NTO.

Oni kažu da je neophodno poštovati epidemiološke mjere koje važe u Crnoj Gori jer na taj način svi koji dođu stiču sliku o Crnoj Gori kao odgovornoj destinaciji koja brine o zdravlju turista i građana. Iz NTO navode i da svakodnevno komuniciraju sa svim strateški važnim emitivnim tržištima kako bi potencijalnim gostima na vrijeme pružili jasne i precizne informacije koje se odnose na zdravstvene mjere i protokole u Crnoj Gori.

Digitalni marketing sve važniji za turizam

Na pitanje “Vijesti” kako u periodu pandemije mogu da organizuju promotivne aktivnosti, kažu da je marketing sada važniji nego ikada za promociju turističke ponude i da će se više baviti takozvanim digitalnim marketingom.

“Danas kada se sve destinacije bore za svakog turistu, turistički marketing potrebniji je nego ikada kako bismo održali imidž na strateški važnim emitivnim tržištima i pokrenuli oporavak turističkog prometa. Kada su preporučeni kanali promocije u pitanju, u neprikosnovenom prvom planu je online promocija i digitalni marketing. U tom smislu, tokom narednih mjeseci u fokusu aktivnosti NTO biće inovativni marketing uz snažan fokus na digital. Kreiran je Program digitalnog marketinga za period 2020-2023. godine, sa vizijom da se kroz sinergetsko djelovanje poveća potražnja za Crnom Gorom i privuče veći broj posjetilaca. Kao prva aktivnost, sljedstveno ovom programu, započeli smo implementaciju digitalne marketinške kampanje kojom se želi promovisati turistička ponuda Crne Gore putem zakupa oglasnog prostora na većim internet portalima, sajtovima za promociju turizma, pretraživačima, promocije na društvenim mrežama i angažovanja influensera na ciljnim emitivnim tržištima”, najavili su iz NTO.

Kampanja “U društvu prirode”

Na ovaj način će se implementirati kampanja pod sloganom “U društvu prirode”, koja je usmjerena ka ciljnim emitivnim tržištima za promociju crnogorskog turizma, a to su Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Austrija, Švajcarska, Poljska i Rusija, kao i ka tradicionalno važnim tržištima regiona Srbiji, Sloveniji, Albaniji i BiH.

“U cilju privlačenja potencijalnih turista sa ovih tržišta u kampanju će biti uključene i globalne turističke platforme i to: Trip Advisor, Lonely Planet, Inspirock, Lastminute, Google, Youtube, Facebook, Instagram, kao i najposjećeniji portali u regionu. Pored tržišta prvog prioriteta nastavljamo promociju i na udaljenim tržištima. U okviru projekta udruženog marketinga Evropske komisije za putovanja (ETC), NTO je nedavno započelo kampanju pod nazivom “Wild Soul of Europe – Slow Adventure”, koja se u partnerstvu sa Turističkom organizacijom Srbije, realizuje u SAD, Kanadi i Kini”, naveli su iz NTO.

“Kovid pasoši” vjerovatno neće biti uslov za putovanja iz i u EU

Na pitanja “Vijesti” da li se može očekivati da Evropska unija uvede ograničenje međunarodnih putovanja osobama koje nijese vakcinisane, iz NTO kažu da o tome postoje podijeljena mišljenja, ali da je većinska odluka da do toga ipak neće doći.

“​Globalni je interes da se proces imunizacije obavi što prije jer bi to vodilo i sigurnom nastavku međunarodnih putovanja. Kada je riječ o takozvanim “kovid pasošima” postoje podijeljene mišljenja o njihovom uvođenju. Sa jedne strane određene zemlje i njihovi avio-prevoznici insistiiraju na ovoj mogućnosti, dok sa druge strane preporuka Svjetske turističke organizacije (UNWTO) je da se umjesto obavezujućih “kovid pasoša”, nastavi sa međunarodno priznatim režimom brzog i besplatnog testiranja. Takođe, lideri Vlada i država EU na sastanku koji je održan 21. januara donijeli su odluku da neće uvoditi ‘kovid pasoše’ kao uslov za putovanja ili ulazak na teritoriju EU”, naveli su iz NTO.

Ona ovom sastanku, kako pojašnjavaju, istaknuto je da je sertifikat o vakcini medincinski, a ne putni dokument i da ne može biti uslov za putovanja iz više razoga: prvi je što je i dalje nepoznato da li vakcinisani ljudi mogu dalje da šire virus, druga nepoznanica je koliko ta zaštita traje i možda i ključni – kako diskriminisati osobe koje ne mogu da prime vakcinu iz raznih razloga ili im nije dostupna.

“Rezolucijom Savjeta Evrope koja se odnosi na upotrebu vakcina za kovid-19 jasno je istaknuto da države treba da osiguraju da su građani obaviješteni da vakcinacija nije obavezna, te da se u tom pogledu ne treba vršiti politički, socijalni ili bilo koji drugi pritisak, a da su države dužne da spriječe bilo kakvu diskriminaciju po tom osnovu. Stoga, vjerujemo da će vakcinacija biti prednost, ali ne i uslov za ostvarivanje međunarodnih putovanja. Sa druge strane, postoje naznake da se Evropa sprema za dodatno zatvaranje, a većina lidera država EU smatra da su dodatne restrikcije u ovom trenutku poželjne. Sve ovo uticaće i na dešavanja u budućnosti, uključujući i oporavak turizma, ali je rano govoriti na koji način i u kojoj mjeri”, smatraju u NTO.

Do oporavka samo uz saradnju institucija i turističke privrede

Na pitanje šta savjetuju predstavnicima turističke privrede, iz NTO su naveli da je prije svega važno ujediniti snage i unaprijediti saradnju kako unutar zemlje tako i na regionalnom nivou i širem nivou.

“Vjerujemo da ukoliko svi postavimo ciljeve i uložimo napor možemo već i za ovu godinu ostvariti određeni progres. Sa jedne strane institucije sistema koje treba da podrže turističku industriju u njenom oporavku kako kroz finansijske podsticaje tako i pažljivim osmišljavanjem mjera koje će slati poruku da Crna Gora otvara vrata turistima, ali je i odgovorna prema njihovom zdravlju i dosljedna u primjeni zdravstvenih protokola, sa druge strane turističke organizacije i turistička industrija koja će raditi na stvaranju pozitivnog imidža, kreiranju novih iskustava i podstaknuti razvoj proizvoda, tržišnih segmenata i marketinških aktivnosti koje doprinose odgovornijem i održivom sektoru putovanja i turizma”.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *