(Ne)Očekivan obrt: Akcije investitora sa Redita padaju, tržištem zavladala panika

Dodajte komentar

Nakon prošlonedjeljnog vrhunca i vrijednosti od 483 dolara, akcije kompanije GameStop naglo su pale na svega 53 dolara koliko su vrijedjele jutros. Iako je to još uvjek značajan skok u odnosu na njihovu vrijednost početkom januara, mnogi trgovci udruženi na Redditu se sada suočavaju sa potencijalno ogromnim gubicima, piše portal PC Gamer.

PC Gamer razgovarao je sa desetinom trgovaca sa Reddita čiji su se gubici kretali od nekoliko hiljada do čak 850.000 dolara. Svi oni kažu da su uznemireni naglim padom cijene akcija Gejmstopa.

Na ovaj ishod upozoravali su mnogi finansijski stručnjaci, od trenutka kada su se Redditori prvi put ustremili na akcije GameStop.

Upozoravali su da bi pojedinci koji nemaju potpuno razumijevanje u šta se upuštaju mogli da ispaštaju na kraju, kada cijena naglo padne.

Forbs je naglasio hitnost tih upozorenja izvještajem koji je nazvan “Molimo vas da prodate GameStop prije nego što cijena padne”.

Vrijednost akcija američkog lanaca prodavnica video igara GameStop prethodno je dostigla rekordnu vrijednost usljed “berzanske bitke” koja se odvija između dvije grupe investitora, prvih koji se klade da će vrijednost akcija opasti i drugih koji vještački podižu tržišnu kapitalizaciju cijele kompanije.

Takozvani “short sellers” investitor dionice pozajmljuju na oročeni period, prodaju na otvorenom tržištu u nadi da će vrijednost u budućnosti pasti, što znači da bi ostvarili profit naknadno kupujući akcije po manjoj vrijednosti. Sa suprotne strane nalaze se trgovci udruženi na popularnom sajtu Reddit koji žele da se suprotstave velikim hedž fondovima koji, prema njihovim riječima, “godinama manipulišu tržištem”.

Short selling je napredna taktika trgovine na berzi i donosi znatan rizik, obzirom da su potencijalni gubici u njoj neograničeni obzirom da, teoretski, vrijednost akcije može neograničeno da raste.

Uprkos upozorenjima i naglom padu cijene, još uvjek nisu spremni svi da se predaju.

Jedan od definitivnih oličenja zajednice trgovaca udruženih na Reddit-u je gotovo kultna posvećenost borbi protiv hedž fondova koji su započeli “šortovanje” akcija GameStop-a. Poput vojnika u bici, korisnici podstiču jedni druge da “drže liniju” i “vjeruju u plan”.

A ima i drugih koji, bar javno, dijele taj optimizam. Milijarder-investitor i vlasnik košarkaškog tima Dallas Mavericks Mark Kjuban, sa jedne strane, ohrabrio je ljude da ne prodaju svoje akcije.

“Najbolje što sada možete uraditi je da držite svoje akcije i nastavite da poslujete sa GameStop-om. Ako još uvjek vjerujete u razlog zašto ste kupili akcije i to se nije promijenilo, zašto prodavati?”, napisao je Kjuban na Reddit-u.

Kjuban je rekao da vjeruje da je odluka Robinhood-a da ograniči kupovinu akcija GameStop-a doprinijela padu cijena, jer su time smanjili pristup značajnom broju kupaca, primoravajući prodavce da smanje svoju cijenu kako bi privukli druge potencijalne investitore. To je stvorilo ono što je nazvao “Robinhood pad”, prenosi navode Nova ekonomija.

Međutim, sada je ova trgovinska platforma podigla ograničenja za kupovinu akcija, ali tek nakon pada cijena.

Prema ažuriranim ograničenjima, Robinhood će sada omogućiti korisnicima da kupe 100 GameStop dionica umjesto 20 koliko je bilo prethodno.

Korisnik na Redditu koji je započeo ovu bitku sa hedž fondovima izgubio je 19 miliona dolara za dva dana kako je vrijednost akcije opala.

(Blic Biznis)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *