Amazon gradi novo impresivno sjedište vrijedno 2,5 milijardi dolara

Kompanija Amazon planira da izgradi zgradu vrijednu 2,5 milijardi dolara, a u kojoj će biti njeno novo sjedište. Riječ je o neboderu s popratnim sadržajem, koji bi trebao biti visok 105 metara, a koji će izgledati kao spirala.

U blizini zgrade nazvane PenPlace biće napravljeni amfiteatar i tržnica na kojoj će farmeri prodavati svoje proizvode. Zgrada s 22 kata gradit će se u Arlington Countyju u Virginiji.

Kompleks je projektirao studio NBBJ, a biće prepoznatljiv i po zelenim površinama. Drveće se neće nalaziti samo oko nebodera, već i na samom neboderu.

Glavni arhitekta i direktor NBBJ-a Dale Alberda je poručio da uvijek nastoje povezati čovjeka s prirodom, ali da su u tome najviše uspjeli ovim objektom. Kako je kazao, novo Amazanovo sjedište simbolizuje prirodu i nauku.

“U njemu će se nalaziti brojni zatvoreni atriji i vrtovi koji nisu oni zimski ili koje ćete posjetiti samo zbog relaksacije, već će to biti radni prostor”, obrazložio je Alberda.

Biće dostupno 2,5 hektara javne površine čiji će sadržaj činiti, osim zelenih površina i amfiteatra s 250 mjesta, i umjetničke instalacije. Građani će moći posjetiti i jedan od restorana.

Alberda smatra da posjetioci uopšte neće imati osjećaj da se nalaze na Amazonovom prostoru. Prema njegovim riječima, taj prostor neće biti tehnološki kampus, već ono što zovemo komšilukom.

Naravno, biće izgrađena i šetališta, kao i prostor za nekoliko stotina bicikala. Do centra Washingtona radnici će moći doći podzemnom željeznicom za 15 minuta.

Cijeli kompleks će koristiti obnovljive izvore energije. Naime, koristiće energiju solarne farme koja je više od 321 kilometar udaljena od sjedišta u južnoj Virginiji.

Iskorištavaće se i kišnica i postojaće prirodna ventilacija. Zgrada je projektovana tako da što više sunčeve svjetlosti dospije u unutrašnjost. Time se smanjuje potreba za energijom koja se koristi kao vještačko osvjetljenje.

Ovo će biti drugo sjedište Amazona, a postojeće se nalazi u Seattlu. Još prije tri godine iz kompanije su najavili izgradnju novog sjedišta. U međuvremenu su primili više od 230 predloga projekta za novi objekt.

Dvoumili su se da li da sjedište prave u Virginiji ili u New Yorku, ali tvrde da su im državni i lokalni političari “dali do znanja” da ih ne žele u New Yorku.

Virginia je dala i poreske olakšice Amazonu koji bi u svom novom kompleksu trebao uposliti 25.000 ljudi. Planira otvoriti još pet tisuća radnih mjesta u fabrici u Nashvilleu.

Arhitektonski studio NBBJ, čije je sjedište takođe u Seattleu, ranije je projektirao sjedišta Samsunga i Microsofta. U junu prošle godine je predstavio projekt “grada budućnosti bez automobila” veličine Monaca. Projekt je osmišljen za kineskog tehnološkog giganta u gradu Shenzhen.

Novo Amazonovo sjedište bi trebalo biti izgrađeno do 2025. godine, ako se gradnja odobri, prenosi CNN.

(Klix.ba)

Check Also

Binance se povlači sa ruskog tržišta

Mjenjačnica kriptovaluta Binance povlači se s ruskog tržišta, nekoliko mjeseci nakon što su mediji izvijestili …

Leave a Reply

Your email address will not be published.