Milatović: Paketom obuhvaćeno više od 100.000 ljudi, pomoći će da preživimo prvi kvartal

Dodajte komentar

Paketom mjera podrške privredi i građanima za prvi kvartal 2021. godine obuhvaćeno je više od 100 hiljada ljudi u Crnoj Gori, odnosno svaki peti građanin, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, prenosi CdM.

Vlade Crne Gore donijela je novi paket pomoći privredi i građanima, a mjere su usmjerene na podršku održavanja nivoa zaposlenosti, pospješivanje likvidnosti, povećanje broja turista, stabilnosti poljoprivrede kao i podršku ranjivim kategorijama stanovništva.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić podsjetio je sa kakvim se sve problemima susrela Vlada na početku svog mandata.

“Imali smo ogroman pad BDP-a, fiskalni deficit iznad 10 odsto. Imamo jako tešku sliku. Međutim, uprkos toj slici izašli smo na tržište u pravom trenutku i dobili injekciju koju koristimo”, kazao je Spajić.

Prema njegovim riječima, da je Crna Gora izašla na tržište u januaru bila bi gora situacija za emisiju obveznica.

“Da je Crna Gore čekala januar ne znam da li bi dočekali što se tiče likvidnosti trezora”, naveo je Spajić.

On je podsjetio da je u toku formiranje nove nacionalne avio-kompanija koja će imati pet članova Upravnog odbora i direktora.

“A što je najvažnije, počeće sa radom prije početka turističke sezone”, naglašava Spajić.

Osvrnuo se i na probleme sa kojima se susrela Barska plovidba, navodeći da su nakon 10 dana došli do dobrog rješenja.

“Exim banka imala je mogućnost da povuče svih 58 miliona dolara garancije i time bi došli u rizik da neki povjerioci iskoriste to da nam traže da i oni čak naplate svoja potraživanja. Bili bi u legalnom vakumu, rizičnom i teškom za državu”, kazao je Spajić.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je da je paket kriznog karaktera.

“Ovo je paket koji će nam pomoći da, da tako kažem, preživimo prvi kvartal”, navodi Milatović.

Ističe da je paketom obuhvaćeno više od 100.000 ljudi, odnosno skoro svaki peti građanin.

Šta predviđa paket mjera

Penzioneri koji imaju primanja manja od 222 eura, dobiće po 50, a nezaposleni sa evidencije Zavoda po 100 eura. Na pomoć mogu računati i korisnici materijalnog obezbjeđenja i lične invalidnine.

“Ovaj paket je proširen na još 34.000 penzinera. Trenutno je to podrška 50 eura svakom drugom penzioneru”, navodi Milatović.

Vlada je, kako je kazao, mislila i na nezaposlene i porodicama koje primaju materijalno obezbjeđenje.

Pomoć se ne može dodijeliti korisnicima koji su već imali poteškoća u poslovanju na dan 31. decembra 2019. godine.

Takođe, kada su u pitanju subvencije zarada preduzeća, ona je ostvariva samo za one kompanije koje nijesu smanjile broj zaposlenih u odnosu na decembar 2020. godine.

“Proširili smo listu ugroženih djelatnosti na oko 40 procenata”, istakao je Milatović.

Vlada je odobrila produženje mogućnosti dobijanja subvencije po zahtjevu poslodavca na zarade za januar, februar i mart 2021. godine. Iznos subvencije u ovom periodu određuje se na način da se opredjeljuje iznos srazmjeran ostvarenoj zaradi u decembru 2020. godine i to u iznosu od 100 odsto na iznos minimalne bruto zarade. Isti iznos subvencije opredjeljuje se i za zarade zaposlenih koji su bili u karantinu i izolaciji.

Poslodavci koji zasnuju radni odnos do 31. decembra 2021. godine na neodređeno vrijeme sa osobom koja se nalazi na Zavodu za zapošljavanje duže od tri mjeseca, oslobađaju se obaveza plaćanja poreza na dohodak i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje. Jedini uslov koji poslodavac treba da ispuni je da je navedenim zapošljavanjem povećao broj zaposlenih u odnosu na dan 31. decembar 2020. godine.

“Poslodavac će biti oslobađen obaveze plaćanja navedenih poreza i doprinosa za zarade, maksimalno do iznosa prosječne bruto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini.  90 odsto poreza i doprinosa za zarade isplaćene u 2021. godini, 60 odsto u 2022. i 30 odsto u 2023. godini za sve one ljude koje zaposle do kraja ove godine”, objasnio je Milatović

Jedna od mjera podrške je i jednokratna finansijska pomoć za uvođenje sistema elektronske fiskalizacije u iznosu od 100 eura i odnosi se na poreske obveznike koji privrednu djelatnost obavljaju u nekoj od ugroženih djelatnosti i koji su izmirili sve poreze i doprinose na dohodak koji su bili dospjeli za plaćanje na dan 30. septembrar 2020. godine ili redovno izmiruju reprogramirane obaveze.

Ova vrsta podrške je namijenjena korisnicima koj i uspostave sistem elektronske fiskalizacije zaključno sa 31. martom 2021. godine”, kaže se u dokumentu.

Takođe, jedna od novina je i da preduzetnici koji ne ostvare promet veći od 30.000 eura, ne moraju da se registruju za plaćanje PDV-a.

U cilju umanjenja negativnih ekonomskih efekata izazvanih pandemijom COVID-19, umanjiće se za 50 odsto ugovorene godišnje naknade za korišćenje morskog dobra za 2021. godinu.

“Subvencije za turoperatore. Novina su i turistički vaučeri koji će se moći koristiti do 30. juna, kao pomoć domaćoj privredi”, naveo je Milatović.

U cilju obezbjeđivanja više novca za likvidnost privrede, u saradnji sa IRF-om, kreiraće se nove kreditne linije za 2021. godinu kao podrška ugroženoj privredi, a koje će biti posebno usmjerene ka mikro, malom i srednjem biznisu.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *