Ujedinjeni Arapski Emirati postaju član EBRD-a

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) preduzeli su prvi korak ka članstvu u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) uz odobrenje Odbora guvernera Banke za njen zahtjev da postanu dioničari multilateralne finansijske institucije.

Predsjednik EBRD-a Odile Renaud-Basso rekao je:

– Pozdravljamo UAE kako postaju novi član naše banke i zahvaljujemo našim dioničarima na njihovoj odluci. UAE je važno središte za poslovanje i znanje i njegovo članstvo će koristiti mnogim ekonomijama u koje EBRD ulaže i otvoriće daljnje mogućnosti širom naših regiona.

Vlada UAE prijavila se za članstvo u EBRD u septembru 2020. godine, izrazivši želju da doprinese poslovanju Banke. EBRD je počeo investirati u regiju južnog i istočnog Mediterana 2011. godine, a danas je aktivan u Egiptu, Jordanu, Libanonu, Maroku i Tunisu, kao i na Zapadnoj obali i u Gazi.

Nakon odobrenja Odbora guvernera, UAE sada mogu dovršiti postupak članstva u Banci. Nakon što se to dovrši i ispune sve formalnosti, članstvo će stupiti na snagu.

Veleposlanik UAE u Ujedinjenom Kraljevstvu, Mansoor Abulhoul, rekao je:

– Kako UAE ulaze u 50. godinu, presretan sam što ćemo se pridružiti EBRD-u kao član i radujem se razvoju snažnog partnerstva s Bankom. EBRD ima izuzetnu istoriju u regiji južnog i istočnog Mediterana, a naše zajedničke snažne političke i poslovne veze stvoriće izvrsno partnerstvo.

Guverneri su najviši organ koji predstavlja postojećih 71 dioničara EBRD-a, koji se trenutno sastoji od 69 zemalja i dvije međunarodne organizacije, Evropske unije i Evropske investicione banke.

(Indikator.ba)

Check Also

OTP grupa započinje saradnju sa 15 startup kompanija

U četvrtoj seriji svog Startup partnerskog programa, OTP grupa započinje tromjesečnu saradnju sa 15 razvijenih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *