150 hiljada vakcina stiže u Crnu Goru

Crna Gora je potpisala predugovor sa Kinom na osnovu kojeg će 150.000 vakcina stići u našu državu, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović prilikom potpisivanja Finansijskog sporazuma o EU podršci zdravstvenom sektoru Crne Gore u borbi protiv COVID-19. Njen je resor danas ponovo kontaktirao sa Ambasadom Kine i, kako je dodala, diplomatska saglasnost je obezbijeđena, te je stoga jasno da inicijativa ide svojim tokom.

“Ja sam izjavila u decembru prošle godine da ćemo dati sve od sebe da vakcinacija u Crnoj Gori započne krajem januara, početkom februara i mi i dalje ostajemo u tim okvirima. Akcioni plan  je pripremljen i  je sve je  spremno za započinjanje vakcinacije. U drugoj fazi naših bilateralnih dogovora dogovorili smo čak i doze samo čekamo finalni odgovor koji bi se već desio da nije bilo ovog zastoja o kome ste svi na  globalnom nivou obaviješteni, da je posljednjjih nedjelja Fajzer usporio svoj rad koji se odnoso na proizvodnju vakcina”, poručila je Borovinić Bojović.

Covax sistemom je pokriveno 20 odsto stanovništva, a potpisan je i bilateralni ugovor sa Rusijom, pa ministarka očekuje skori dolazak i te vaccine, prenosi agencija Mediabiro.

“Sa Fajzerom je ugovor u finanalnoj fazi, jer sklapanje ugovora podrazumijeva nekoliko faza od kojih je svaka pojedinačno važna”, pojasnila je ona.

Današnjim potpisivanjem Finansijskog sporazuma o EU podršci zdravstvenom sektoru Crne Gore u borbi protiv COVID-19, Unija je podržala našu državu sa dodatnih 9,5 miliona eura. Poruke koje su se čule prilikom potpisivanja, kako je poručila glavna pregovaračica Crne Gore sa Evropskom unijom Zorka Kordić, ostavljaju nas u uvjerenju da je EU ključni starateški partner Crne Gore.

“Jako sam zadovoljna što danas potisujemo dopunu sporazuma o podršci EU zdravstvenom sistemu Crnoj Gori, u ukupnoj vrijednosti od 9,5 miliona eura. U ovim vremenima neizvjesnosti gdje je briga za zdravlje naših bližnjih pojačana,  nas ohrabruje upravo činjenica da u EU imamo strateškog partnera  i prijatelja”, kazala je Kordić.

Godina za nama govori o načelu slolidarnosti, a tome, prema njenom sudu, svjedoči podrška od 53 miliona eura koju su prošle godine dodijeljene Crnoj Gori, u cilju saniranja zdravstvenih i ekonomskih posljedica koje je kovid izazvao.

“Evropska perspektiva Crne Gore je osnažena jednim  strateškim i brzim odgovorom EU a to je strukturirana, ciljana i vrijedna podrška zdravstvenom sistemu. Naši građani su prepoznali to kao znak da su u okrilju evropske porodice, i to su pokazali kroz uvećenja podrške pristupanja EU. Ovom prilikom želim da vas uvjerim da će ovi, ali i ostali brojni projekti koje finansira  EU u Crnoj Gori biti realizovani odgovorno, kavlitetno i da ćemo još jednom opravdati povjerenje i partnerstvo sa EU”, zaključila je Kordić.

“Vakcine u Crnu Goru samo direktnim kanalima”

Dogovor sa državom Kinom je išao preko Premijera Crne Gore, a kako je ministarka Borovinić Bojović dodala, zahvalni su na svakoj donaciji prema građanima Crne Gore.

“Ipak, nama je zdravlje građana prioritet u svakom smislu, i zato je naš zajedničiki stav da svaka nabavka vakcina ide potpuno direktnim dogovorima, i odnosima sa proizvođačima. Svaki drugi vid nabavke vakcine ili donacije ili bilo koji drugi vid dolaska vakcine u Crnu Goru zahtijeva dodatno provjeravanje, odnosno poseban oprez”, kazala je ona.

Svjetska zdravstvena organizacija, podsjetila je ministarka, upozorila da svaka država mora da bude veoma oprezna kada je u pitanju donacija vakcina nekim drugim alternativnim kanalom ili putem.

“Mi smo imali i različite druge ponude ovakve vrste za nabavku vakcina, ali smo se upravo zbog toga što želimo da ona bude provjerena i kvalitetna, opredijelili da vakcine dolaze u Crnu Goru direktnim konekcijama i međunarodnim bileteralnim ugovorima”, dodala je Borovinić Bojović u odgovoru na novinarsko pitanje o razlozima za odbijanje donacije vlasnika Adriatic propertisa i Universal Capital Banke Petrosa Statisa.

Budući da se u Velikoj Britaniji pojavio novi soj korona virusa, upravo zato je uvedena obaveza PCR testiranja pri ulasku u Crnu Goru za putnike koji dolaze iz te države. To ipak, kako je ministarka napomenula, ne garantuje i potpunu sigurnost.

“Ono što je suština generalno korone, kao i svakog drugog virusa, jeste prilagodljivost, odnosno mutiranje. Zato je očekivano da će se dešavati mutogene forme. Mi se ne možemo izlovati iz kompletnog svijeta, niti možemo očekivati da ćemo biti jedina zemlja u koju taj mutageni soj virusa neće stići, koliko god stroge mjere mi donosili”, navela je Borovinić Bojović.

Stoga, decidna je ona – Poštovanje mjera je suština zaštite od koronavirusa.

“Apelujem na građane da poštuju sve mjere, i sa druge strane da imaju  strpljenje do dolaska vakcina, što je krucijalan način zaštite stanovništva. I u tom smislu vakcinacija treba da bude veoma ozbiljno shvaćena”, izričita je ministarka zdravlja.

Izvor: Mediabiro.tv

Check Also

Monteput: Za nepuni mjesec, auto-putem prošlo 293.000 vozila, ukupan prihod 1.131.086 eura

Od početka naplate putarine na auto-putu “Princeza Ksenija” pa sve do ponoći 15. avgusta, prošlo …

Leave a Reply

Your email address will not be published.