Erste zadržao najviši kreditni rejting među hrvatskim bankama

Međunarodna bonitetna agencija Fitch Ratings potvrdila je dosadašnji, u martu 2020. godine dodijeljen kreditni rejting Erste banke, BBB +, uz zadržavanje stabilnih izgleda za dugoročno zaduživanje, izvijestili su iz te banke.

Rejting Erste banke tako je zadržao poziciju u investicionom razredu te i dalje predstavlja najvišu ocjenu neke banke na hrvatskom tržištu, ujedno se pozicionirajući dva stepena iznad rejtinga koji trenutačno drži Republika Hrvatska, istaknuto je u saopštenju.

Dodaje se da je tzv. standalone Viability rejting (VR) Erste banke također zadržao dosadašnju ocjenu “bb”. Zadržavanje jednake ocjene tzv. standalone pozicije bazirano je na snažnom franšiznom poslovanju na domaćem tržištu, razboritom okviru upravljanja rizicima, čvrstoj kapitalnoj poziciji, stabilnim izvorima finansiranja te visokom stepenu likvidnosti, kažu iz Erstea.

S druge strane, u kontekstu ranjivosti hrvatske ekonomije, njenoj visokoj zavisnosti o turizmu te očekivanjima najveće kontrakcije BDP-a u 2020. među zemljama srednje i istočne Evrope, kao i predviđenoj umjerenoj stopi oporavka u 2021. na nivou od 3,8 posto, orijentacija Erste banke na segment malih i srednjih poduzeća, potrošačko kreditiranje te segment turizma, prema ocjeni Fitcha, mogu reflektovati određene kreditne rizike.

„Zadržavanje dosadašnje ocjene govori u prilog tome da smo i u posljednjih nekoliko mjeseci, u otežanim i vrlo izazovnim uslovima poslovanja uzrokovanim pandemijom, ali i posljedicama potresa, reagirali vrlo kvalitetno, prilagodivši svoje poslovanje novim okolnostima“, izjavio je predsjednik uprave Christoph Schöfböck.

Check Also

Trgovanje akcijama Port of Adria počinje u ponedjeljak

Trgovanje akcijama barske kompanije Port of Adria na Montenegroberzi počeće od ponedjeljka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *