Erste zadržao najviši kreditni rejting među hrvatskim bankama

Međunarodna bonitetna agencija Fitch Ratings potvrdila je dosadašnji, u martu 2020. godine dodijeljen kreditni rejting Erste banke, BBB +, uz zadržavanje stabilnih izgleda za dugoročno zaduživanje, izvijestili su iz te banke.

Rejting Erste banke tako je zadržao poziciju u investicionom razredu te i dalje predstavlja najvišu ocjenu neke banke na hrvatskom tržištu, ujedno se pozicionirajući dva stepena iznad rejtinga koji trenutačno drži Republika Hrvatska, istaknuto je u saopštenju.

Dodaje se da je tzv. standalone Viability rejting (VR) Erste banke također zadržao dosadašnju ocjenu “bb”. Zadržavanje jednake ocjene tzv. standalone pozicije bazirano je na snažnom franšiznom poslovanju na domaćem tržištu, razboritom okviru upravljanja rizicima, čvrstoj kapitalnoj poziciji, stabilnim izvorima finansiranja te visokom stepenu likvidnosti, kažu iz Erstea.

S druge strane, u kontekstu ranjivosti hrvatske ekonomije, njenoj visokoj zavisnosti o turizmu te očekivanjima najveće kontrakcije BDP-a u 2020. među zemljama srednje i istočne Evrope, kao i predviđenoj umjerenoj stopi oporavka u 2021. na nivou od 3,8 posto, orijentacija Erste banke na segment malih i srednjih poduzeća, potrošačko kreditiranje te segment turizma, prema ocjeni Fitcha, mogu reflektovati određene kreditne rizike.

„Zadržavanje dosadašnje ocjene govori u prilog tome da smo i u posljednjih nekoliko mjeseci, u otežanim i vrlo izazovnim uslovima poslovanja uzrokovanim pandemijom, ali i posljedicama potresa, reagirali vrlo kvalitetno, prilagodivši svoje poslovanje novim okolnostima“, izjavio je predsjednik uprave Christoph Schöfböck.

Check Also

U Herceg Novom do sada ostvareno 86 odsto turističkog prometa

U Herceg Novom trenutno boravi 27.766 gostiju i upoređujući sa istim datumom iz 2019. to …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *