Kupovina brodova predata Specijalnom državnom tužilaštvu

Ministarstvo kapitalnih investicija predalo je Specijalnom državnom tužilaštvu i crnogorskom parlamentu informacije o mogućem postojanju krivičnih dijela u vezi sa kupovinom brodova za Crnogorsku i Barsku plovidbu, kao i pozajmicama Vlade za otplatu kredita kineskoj EXIM banci, saopšteno je iz resora Mladena Bojanića.

Iz tog resora navode da su za kupovinu četiri broda, za dvije brodske kompanije, uzeti krediti kod kineske EXIM banke vrijedni preko 110 miliona američkih dolara.

“Vlada je 2010. i 2013. godine izdala garancije za ove poslove, ali bez sprovođenja postupka da li se radi o državnoj pomoći, na šta je bila obavezna tadašnjim Zakonom o državnoj pomoći. Nakon toga, prethodne Vlade su u više navrata dodjeljivale neprijavljenu, odnosno nezakonitu, državnu pomoć pomenutim brodskim kompanijama, kako bi opravdali njihovo nerentabilno poslovanje i kontroverznu nabavku brodova”, navode iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Sadašnja Vlada Crne Gore i Ministarstvo kapitalnih investicija, kako je saopšteno, neće dozvoliti da odgovorni za štetu koja je nastala neodgovornim odnosom bivše Vlade i resornih ministarstava, kao i uprava brodarskih kompanija koje su u većinskom državnom vlasništvu, ostanu neprocesuirani.

“Zbog toga zahtijevamo i od SDT-a i od Skupštine Crne Gore, da u skladu sa svojim nadležnostima, pokretanjima tužilačke i parlamentarne istrage, ispitaju ove slučajeve koji mogu dovesti do dodatne štete za budžet u iznosu od više desetina miliona eura”, navode iz ministarstva.

(RTCG)

Check Also

Prvi ekonomski dijalog između Amerike i Crne Gore

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić poručio je danas na otvaranju Prvog ekonomskog dijaloga između Crne Gore i Sjedinjenih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *