Evropska unija pravi „digitalnog blizanca“ planete Zemlje

Evropska unija privodi kraju planove za pravljenje platforme koja bi bila „digitalni blizanac“ planete Zemlje i služila za simuliranje atmosfere, okeana, ledenih i kopnenih površina s velikom preciznošću, na osnovu čega bi se omogućilo prognoziranje poplava, suša i požara danima, pa i godinama unaprijed, prenosi časopis Science.

Cilj pravljenja modela koji će se zvati Destination Earth je da se, osim konkretnih naučnih podataka o klimi na Zemlji, uračunaju i podaci o ponašanju ljudi, što bi omogućilo da se vidi konkretni uticaj klimatskih promjena na društvo, ali i da se procijeni uticaj različitih politika i mjera koje su donijete u različitim dijelovima svijeta.

Platforma Destination Earth će biti pokrenuta superkompjuterima, kako bi integrisala digitalne replike različitih dijelova klimatskog sistema poput dostupnosti hrane i vode, globalne cirkulacije okeana i mnogih drugih aspekata.

Digitalni blizanac predstavlja digitalnu kopiju nekog živog ili neživog fizičkog entiteta, a konkretno ova platforma je važna jer će moći da omogući stručnjacima, ali i svim drugim korisnicima pristup informacijama, uslugama, modelima, scenarijima, simulacijama i prognozama.

Prema planu, Destination Earth će svoje prognoze moći da temelji na veoma preciznim podacima o temperaturi i pritisku koji će biti prikupljani sa meteoroloških stanica, satelita i letjelica, kako bi dalje služili za projektovanje predviđanje posljedica.

Važan napredak vidi se i u tome što će platforma na ovaj način sadržati podatke u realnom vremenu, koji grafički prikazuju zagađenje atmosfere, rast usjeva, šumske požare i druge pojave za koje je poznato da utiču na vrijeme i klimu, kaže naučnik za sistem zemlje u Superračunarskom centru u Barseloni Francisko Doblas-Rejes.

„Ako dođe do erupcije nekog vulkana, to je veoma važan podatak na osnovu kog procjenjuje rizik od nedostatka padavina u datom predjelu“, objašnjava Doblas-Rejes i dodaje da će satelit sakupljati i podatke o društvu, kao što su upotreba energije, obrasci saobraćaja i kretanja ljudi, što bi se pratilo njihovim mobilnim telefonima.

Uz pomoć podataka prikupljenih na platformi Destination Earth, kreatorima politika biće omogućeno da direktno procijene načine na koje će klimatske promjene uticati na društvo, ali istovremeno i kako društvo može da utiče na klimatske promjene. Plan je da se ova platforma primjenjuje postepeno tokom narednih sedam do deset godina, počevši od 2021.

U vrijeme kada se sve češće suočavamo sa posljedicama klimatskih promena, kao što su oluja razorne oluje, toplotni talasi, šumski požari, ali i brojni drugi ekstremni vremenski događaji, važno je da se što prije djeluje kako bi se ove posljedice ublažile. Upravo zbog toga pravljenje platformi poput ove, koje modelima mogu predvideti ekstreme i, biće od velike važnosti u budućnosti.

Izvor: Klima101

Check Also

UNIQA grupa: Preliminarna dobit za 2020. veća od očekivane uprkos COVID-19

UNIQA je zaključila  2020. godinu, koju je obilježio COVID-19, nadmašivši očekivanja iz aprila 2020. Međutim, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *