SAD: Bogati i moćni se vakcinišu preko reda

Dodajte komentar

U Sjedinjenim Američkim Državama bogataši i oni sa jakim vezama preskaču red za vakcinisanje protiv Kovida-19, odnosno uspijevaju da se imunizuju i prije prioritetnih grupa.

Prema izvještaju koji je objavio NBC News, ovu pojavu su uočili i nadležni te je njujorški guverner Endru Komo zaprijetio uvođenjem kazni u visini do milion dolara i oduzimanjem licenci zdrvstvenim radnicima koji krše državne smjernice o imunizaciji. Prema pomenutim smjernicama prioritet za vakcinisanje su zdravstveni radnici i stanovnici staračkih domova, pa tek onda ostali, prije svega oni koji su u najvećem riziku od zaraze.

Međutim, u nekoliko gradova primijećeno je da i oni koji nisu prioritet dobijaju vakcine. Primjera radi, u Majamiju su pojedini veliki donatori bolnica i tajkuni već vakcinisani, iako još nisu bili na redu za imunizaciju. U Koloradu je primijećeno da su prvi vakcinisani prosvetari u dobrostojećim školama, a da oni iz siromašnijih obrazovnih ustanova još čekaju na vakcinu.

Stručnjaci upozoravaju da će se, osim sa ovim problemom, američko društvo suočiti i sa bujanjem crnog tržišta vakcina. Prema njihovim informacijama već se masovno proizvode falsifikovane vakcine u Indiji, koje bi se lako mogle naći i na ostalim tržištima, pa i na američkom.

Oni apeluju na novog predsjednika Džoa Bajdena da ubrza imunizaciju, kao i da utiče na unaprjeđenje plana imunizacije ali i kontrolu njenog sprovođenja.

Izvor: Bif.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *