U maju otvaranje Jugozapadne obilaznice

Dodajte komentar

Radovi na izgradnji Jugozapadne obilaznice teku planiranom dinamikom i biće završeni u predviđenom roku. Radovi na prvoj i trećoj dionici su završeni, dok se izgradnja mosta privodi kraju, pišu Dnevne novine.

Izgradnja Jugozapadne obilaznice, saobraćajnice bulevarskog tipa, projekat je vrijedan skoro 16 miliona eura, koji će povezati bulevar prema Golubovcima sa donjogoričkim, odnosno Bulevarom 21. maj.

Iz kompanije “Bemax” kazali su Dnevnim novinama da radovi na mostu teku predviđenom dinamikom, te da će biti ispoštovan rok za izgradnju april ove godine, dok se otvaranje saobraćajnice može očekivati tokom maja.

– Na drugoj dionici Jugozapadne obilaznice, odnosno na mostu, do sada je završeno nagurivanje 90 metara rasponske konstrukcije mosta od ukupnih 150 metara. Rasponska konstrukcija se sastoji od pet segmenata ili taktova dužine od 27 do 32 metra i izrađuje se sistemom nagurivanja. Segmenti se po završetku betoniranja i pretnaprezanja navlače preko privremenih stubova sistemom hidraulike i čeličnog kljuna dužine 30 metara. Četvrti segment mosta je izgrađen, a trenutno se izvode radovi na petom segmentu rasponske konstrukcije. Nakon njegove izgradnje izvršiće se nagurivanje preostala dva segmenta mosta. Tokom januara ove godine biće spojena rasponska konstrukcija mosta – kazala je u ime kompanije “Bemax” koordinatorka za niskogradnju, dipl. inž. građevine Jovana Vuksanović.

Ona je navela da vodostaj Morače ne utiče na preostale radove na mostu, pa će se radovi intenzivno odvijati i tokom narednih mjeseci.

Ističe da su na prvoj i trećoj dionici Jugozapadne obilaznice u potpunosti završeni radovi, koji su bili predviđeni ugovorom.

– U narednom periodu ćemo na prvoj i trećoj dionici Jugozapadne obilaznice izvoditi dodatne radove na ugradnji irigacioniog sistema i pejzažnog uređenja. U toku izvođenja radova na dionici jedan i dionici tri napravila se ušteda pa ukupna investicija zajedno sa dodatnim radovima neće preći ugovorenu sumu – istakla je Vuksanović.

Glavni grad još uvijek nije riješio sve imovinsko-pravne odnose, koji su preduslov za dobijanje građevinske dozvole i početak izmještanja dalekovoda.

Vuksanović navodi da će početkom ove godine i ovaj problem biti riješen, koji je obaveza Glavnog grada.

Jugozapadna obilaznica je kapitalni projekat kojim će Podgorica dobiti višestruko modernu saobraćajnicu bulevarskog tipa koja će povezati magistralni put Podgorica Cetinje i Podgorica Petrovac, čime će rasteretiti gradsko jezgro od tranzitnog saobraćaja.

Dobiće novi most preko rijeke Morače i nadvožnjak u zoni KAP-a, dva kružna toka, kao i rekonstrukciju mnogih ulica…

Obilaznica je dužine 3.621 metar, podijeljena je na tri dionice i sadrži dva objekta: most preko rijeke Morače, dužine oko 150 metara i nadvožnjak u zoni KAP-a, dužine 29,4 metra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *