Nada u ekonomski oporavak podiže azijske indekse do rekorda

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u petak cijene dionica dostigle nove rekordne razine, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se ulagači nadaju oporavku ekonomije tokom godine, pa su loše vijesti o širenju koronavirusa u drugom planu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1 posto i dostigao rekorde.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skočio više od 2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu, Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 0,6 i 3,2 posto. U Šangaju su, pak, pale oko 0,5 posto, pa su skliznule s najviših nivoea u 13 godina.

Azijske ulagače ohrabrili su jučerašnji rekordi berzanskih indeksa na Wall Streetu na kojemu vlada dobro raspoloženje jer se očekuju nove podsticajne ekonomske mjere.

Naime, pobjedom dvaju demokratskih predstavnika na izborima za Senat u Georgiji, Demokratska stranka zadobila je prevagu i u Senatu.

Kako demokrate već drže većinu u Zastupničkom domu, prevaga u Senatu omogućiće izabranom predsjedniku Joeu Bidenu lakše sprovođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su promjene poreznih zakona, nove podsticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu.

Izvor: Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *