JPMorgan predviđa da bi vrijednost bitcoina na duge staze mogla preći 146.000 dolara

Dodajte komentar

Investiciona banka JPMorgan saopštila je da bi cijena bitkina mogla ići i preko nevjerovatnih  146 000 dolara na temelju pretpostavke da će kriptovaluta rasti u popularnosti kao alternativa zlatu, izvještava Bloomberg.

“Istiskivanje zlata kao ‘alternativne’ valute dugoročno podrazumijeva velike napore za bitcoin “, napisali su stratezi predvođeni Nikolaosom Panigirtzoglouom u ponedjeljak. “Tržišna kapitalizacija Bitcoina od oko 575 milijardi dolara trebala bi porasti 4,6 puta – za teoretsku cijenu Bitcoina od 146 000 USD – kako bi se podudarala s ukupnim ulaganjima privatnog sektora u zlato putem fondova kojima se trguje na burzi ili poluga i kovanica.”

Međutim, analitičari tvrde da volatilnost cijena bitcoina mora pasti kako bi institucije mogle izvršiti velika izdvajanja. Konvergencija volatilnosti bitcoina i zlata “višegodišnji je proces” i sugeriše da je cijna od 146.000 USD dugoročni cilj, napomenuo je JPMorgan.

Bitcoin je u 2020. godini porastao za 300% na 29.000 američkih dolara i povećao dobitak na novu rekordnu cijenu od 34.420 američkih dolara u prva tri dana nove godine. Kriptovaluta je samo u posljednja tri mjeseca porasla preko 160%, čemu je pomoglo povećano učešće institucionalnih ulagača.

Iako kripto zajednica očekuje nastavak rasta, JPMorgan vidi znakove “špekulativne manije” i vjeruje da bi dalji veliki dobici u opsegu od 50.000 do 100.000 američkih dolara u kratkom roku mogli biti neodrživi.

Izvor: Coindesk

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *