IRF: Privredi odobreno 270 miliona eura

Dodajte komentar

Uprošloj godini IRF je odobrio 860 kredita, ukupne vrijednosti 270 miliona eura, kazali su Pobjedi iz ovog fonda.

Plasmani

– Broj plasmana je povećan 60 odsto, a ostvareni rezultat 15 odsto u odnosu na 2019. Dakle, još jedna rekordna godina i u ovako teškim uslovima – ocijenili su iz IRF, navodeći da se 60 odsto plasmana odnosi na kredite do 50.000 eura, namijenjenim poljoprivrednicima, mikro, malim preduzećima, početnicima u biznisu, zanatlijama, ženama u biznisu.

Naveli su da su završili 200 reprograma i uradili 800 moratorijuma u cilju održavanja likvidnosti privrede.

– U ovoj teškoj i izazovnoj godini, zahvaljujući posvećenom i profesionalnom radu zaposlenih, uz mnogo pritisaka i odricanja, IRF je sve kapacitete stavio u funkciju održavanja likvidnosti preduzeća, ali smo vodili računa da se obezbijede i krediti za investicije kako bi preduzeća u ovim teškim vremenima nastavila sa razvojnim aktivnostima. Sve to je imalo za cilj održavanje ekonomskih aktivnosti – naveli su iz IRF i naglasili da su u posljednjoj deceniji plasirali ukupno 1,3 milijarde eura, a 1,1 milijardu za vrijeme posljednjeg menadžmenta 2014-2020.

– Posebna pažnja bila je posvećena likvidnosti mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i poljoprivrednicima i domaćoj proizvodnji i to kroz instrument faktoringa koji obezbjeđuje toj ciljnoj grupi novac u roku od sedam do 30 dana, a ne nakon 90, 120 a često i duže je trajala naplata faktura. Za te preduzetnike od posebne važnosti je da mogu prodati i naplatiti svoj proizvod i upravo IRF je vodio računa o tim aspektima razvoja malog biznisa. Početnike u biznisu smo dodatno stimulsali sa kamatnom stopom nula za nezaposlene fakultetski obrazovane ljude, tehnološke viškove i žene u biznisu – ističu iz IRF, podsjećajući da su državna institucija koja novčana sredstva nabavlja na međunardnom tržištu od međunarodnih partnera.

Partneri

– Međunarodni partneri cijene našu profesionalnost i stručnost, što potvrđuje činjenica da je Evropska investiciona banka sa IRF-om zaključila više ugovora od 420 miliona. Tokom 2020. godine, IRF je pregovarao sa EIB-om oko novog ugovora, gdje bi dio sredstava bio upotrijebljen za finansiranje tzv. „klimatskih“ projekata. Radimo i sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope (CEB) i sa Kineskom bankom za razvoj. U toku je i uspostavljanje saradnje sa francuskom Agencijom za razvoj, a odobren je prvi kredit – podsjećaju iz ovog fonda.

Navode da kontinuirano sarađuju sa crnogorskim bankama, opštinama, ministarstvima, javnim preduzećima, a sve u cilju podrške unapređenju rasta i razvoja crnogorske privrede.

– Sve ovo govori o međunarodnom ugledu IRF i o relevantnosti finansijske podrške koju pruža, s obzirom da ove institucije rade procjenu partnera i analizu plasmana plasiranih preko IRF – ocjenjuju u Fondu, ističući da su i u 2020. pokazali da izazove vide kao priliku, a ne kao problem.

– Pokazali smo da znamo i da možemo da budemo pouzdan partner kako crnogorskim preduzećima, tako i međunarodnim institucijama i svim građanima koji se odluče za inovativne start up biznise i zato vjerujemo da će trend rasta pozitivnih kreditnih plasmana i u 2021. godini prevazići dosadašnji rezultat, uprkos kovid krizi. Nastavićemo da se profesionalno, odgovorno i proaktivno odnosimo prema svim zahtjevima i prema našim klijentima, onako kako oni očekuju od nas – ocjenjuju iz Fonda.

Loši krediti 3,13 odsto

U IRF kažu da iako su razvojna institucija koriste koncept upravljanja rizicima svojstven bankarskoj praksi i zakonskim rješenjima.

– Nivo NPL-a, odnosno loših kredita čija otplata kasni je 3,13 što nam dodatno daje kredibilitet kod međunarodnih finansijskih institucija – navode iz IRF-a.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *