Skoro polovina novca od prodaje Komercijalne banke iskorišćeno za vraćanje starog azerbejdžanskog kredita

Slovenačka NLB banka uplatila je u budžet Republike Srbije 395 miliona eura za kupovinu Komercijalne banke od čega je oko 173 miliona eura iskorišćeno za vraćanje starog azerbejdžanskog kredita, otkrio je ministar finansija Siniša Mali, prenosi portal Novaekonomija.rs

Riječ je o kreditu od 308 miliona eura koji je Azerbejdžan odobrio Srbiji 2012. za dionicu Ljig-Preljina, na period od 25 godina, uz poček od tri godine i kamatnu stopu od četiri odsto godišnje. Dionicu je gradila azerbejdžanska kompanija AzVirt.

Ovaj kredit je zanimljiv jer je sporazum o zajmu Azerbejdžana za izgradnju ove dionice Koridora 11 potpisao 2012. u Bakuu tadašnji ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Zbog firme AzVirt je svojevremeno lično Aleksadar Vučić kao premijer u skupštini kritikovao Borisa Tadića u čije je vrijeme Azvirt počeo da gradi autoputa Ljig – Preljina. Tada je Vučić tvrdio da je ugovor sa Azvirtom od 320 miliona eura na izgradnji dionice od 40km autoputa, preplaćen bar za 40 miliona eura.

Međutim, praksa direktnog sklapanja ugovora je nastavljena i u vrijeme Vučićeve vlasti. Firma Azvirt je takođe angažovana i za izgradnju dionice Ruma -Šabac na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Azerbejdžana i sa ovom kompanijom je ugovor potpisan 2019. godine. Početkom 2020. donet je zakon koji omogućava da se za velike infrastrukturne poslove na kojima su angažovane firme iz Azerbejdžana neće raspisivati postupak javne najbavke.

Izvor: Novaekonomija.rs

Check Also

Hotelijeri zadovoljni postsezonom ukoliko ne bude zatvaranja

Interesovanje i najave turista za septembar i do polovine oktobra postoje, ali je trenutno sve …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *