Crna Gora pregovara sa više proizvođača vakcina

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović saopštila je da Crna Gora pregovara sa više proizvođača vakcina, te da je cilj što prije početi sa vakcinacijom.

Pored epidemioloških mjera koje su na snazi, kako je rekla, u Vladi vjeruju da će imunizacija u narednom periodu, kako kod nas tako i u svijetu dobiti borbu sa COVID19 pandemijom.

“Plan vakcinacije protiv COVID-19 infekcije je završen,  prepoznate su rizične grupe i  detaljno je razrađena dinamika kojom će teći imunizacija u Crnoj Gori”, kazala je ministarka u razgovoru sa njemačkim ambasadorom Robertom Veberom.

Na sastanku je istaknuto da će Njemačka i Crna Gora i dalje biti pouzdani partneri, a Ambasada Savezne Republike Njemačke nastaviće da pruža podršku crnogorskom zdravstvenom sistemu u nastavku borbe protiv pandemije korona virusa. Oni su razmatrali i nastavak saradanje u okvirima zdravstevnih planova. Veber je čestitao Borovinić-Bojović imenovanje na funkciju ministarke zdravlja i izrazio nadu da će naša zemlja uspješno izaći na kraj sa epidemijom korona virusa, prenosi CdM.

“Vi ste, nesumnjivo, preuzeli najizazovniji resor u Vladi. U borbi sa novim sojem korona virusa poklekli su mnogo razvijeniji zdravstevni sistemi u svijetu. Uvjerio sam se da Crna Gora predano radi na suzbijanju širenja infekcije, a u prvom redu za to su zaslužni Vaši zdravstveni radnici. Moja zemlja snažno podržava Vaše napore da ovu situaciju u budućnosti stavite pod kontrolu jer, kako smo se svi uvjerili, virus ne poznaje granice i niko nije bezbjedan dok svako ne bude bezbjedan”, kazao je Veber.

Ministarka zdravlja zahvalila je njemačkom ambasadoru na pomoći koju njegova zemlja upućuje zdravstvenom sistemu Crne Gore i konkretno poslednjoj donaciji u vidu pulsnih oksimetara, koji će, kako je rekla , biti upućeni primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje se zbrinjava oko 80 odsto pacijenta inficiranih korona virusom.

Check Also

Nove mjere: Dozvoljen rad igraonica, lokali do ponoći

Vlada Crne Gore odlučila je da u naredne dvije sedmice, od 20. januara do 3. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *