EU i Kina postigle načelni o investicijama

Dodajte komentar

Evropska unija i Kina načelno zaključile pregovore o zajedničkom sveobuhvatnom sporazumu o ulaganjima, saopštila je Evropska komisija. Kako se navodi, Kina se obavezala na do sada najveće otvaranje svog tržišta prema kompanijama iz EU.

“Sporazum će pružiti neviđeni pristup kineskom tržištu evropskim investitorima, preduzećima omogućiti rast i otvaranje radnih mjesta”, rekla je predsjednica vropske komijije Ursula fon der Lajen.

Prema njenim riječima, sporazum će obavezati Kinu na ambiciozne principe o održivosti, transparentnosti i nediskriminaciji i uravnotežiti ekonomski odnos sa EU.

Kina se između ostalog, kako se navodi obavezala da investitorima iz EU obezbijedi veći pristup na svom tržištu, veći nego ikada ranije.

Obavezala se i da će osigurati pošten tretman kompanija iz EU kako bi one mogle da se takmiče pod jednakim uslovima u toj zemlji.

Tu, kako se objašnjava, spadaju disciplinske mjere za državna preduzeća, transparentnost u dodjeli subvencija i pravila protiv obaveznog prenosa tehnologija.

Kina se takođe prvi put složila sa ambicioznim odredbama o održivom razvoju, uključujući obaveze koje propisuje Međunarodna organizacija rada i koje se odnose na prisilan rad.

U vezi sa pristupom tržištu Kina se obavezala u sektoru proizvodnje gde u EU 28% čini proizvodnja automobila.

Kina se takođe obavezuje na ulaganja EU u različite sektore usluga, kao što su usluge u oblasti Cloud memorije, finansijskim uslugama, zdravstvu, ekologiji, međunarodnom pomorskom transportu i vazdušnom saobraćaju.

Kina se takođe složila da efikasno primjenjuje Pariški sporazum o klimatskim promjenama.

Obije strane sada rade na konačnom tekstu sporazuma, koji bi kasnije trebalo da usvoji Savet EU i Evropski parlament.

Dogovor je uslijedio je nakon poziva kineskog predsjednika Si Đinpinga i predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, kao i ostalih vodećih evropskih zvaničnika.

Izvor: Nova ekonomija

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *