Kina će do 2028. od Amerike preuzeti prvo mjesto na listi najvećih svjetskih ekonomija?

Dodajte komentar

Kina će do 2028. od SAD preuzeti prvo mjesto na listi najvećih svjetskih ekonomija, kažu iz think-thanka pod imenom Centar za ekonomska i poslovna istraživanja. To znači da bi azijska ekonomija mogla postati najdominantnija ekonomska sila pet godina ranije nego što se prije pandemije prognoziralo.

Dodaju i da bi zasluge za njeno penjanje na ovoj lestvici mogle pripasti upravo – pandemiji korona virusa. Kako navode iz ovog think-thanka, Kina je imala dobar krizni menadžment i njena ekonomija nije toliko oslabljena pandemijom koliko su zapadne ekonomije. Šta više, najveća azijska privreda bilježi značajan rast, dok će većina zapadnih ove godine biti u padu.

Zato Centar predviđa da će kineska ekonomija u 2028. godini u dolarima vrijedjeti više od američke, što je pola decenije ranije nego što je ista organizacija prognozirala prošle godine.

Očekuje se da će ona između 2021. i 2025. rasti na godišnjem nivou po prosječnoj stopi od 5,7 odsto, a od 2026. do 2030. po stopi od 4,5 procenta. Za razliku od Kine, Sjedinjene Američke Države bi trebalo da između 2022. i 2024. godine imaju rast od 1,9 odsto koji bi potom mogao i da se snizi na 1,6 procenta.

Izvor: Euronews

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *