Održan četvrti crnogorski salon arhitekture 2020

Dodajte komentar

Četvrti po redu crnogorski salon arhitekture koji se održava bijenalno, pod nazivom TRANS-MISIJA u organizaciji Saveza arhitekata Crne Gore, zbog aktuelnih mjera povodom pandemije, održan je 23.12.2020. kao live stream iz prostora Kolektora, kome je bilo moguće pristupiti putem youtube kanala na web sajtu i društvenim mrežama SACG-a.

Program su vodile organizatorke Četvrtog crnogorskog salona arhitekture, Andrijana Pavićević i Ema Alihodžić Jašarović, a ovogodišnji Salon svečano je otvorila potpredsjednica Saveza arhitekata Crne Gore mr Ema Alihodžić Jašarović.

Na ovogodišnji poziv za učešće na salonu, prijavilo se čak 75 projekata u 7 kategorija: STUDENTSKI RADOVI – 15 radova; KONKURSNI RADOVI – 7 radova; PUBLIKACIJE – 10 radova; ISTRAŽIVANJE i EKSPERIMENT – 1 rad; ENTERIJERI -ukupno 8 radova ; PROJEKTI – 25 radova; REALIZACIJE – 9 radova.

Međunarodni referentni žiri, u sastavu: Davor Mateković – Hrvatska; Grozdana Šišović – Srbija; Branislav Mitrović – Srbija; Marko Brajović – Brazil; u live prenosu su se obratili publici putem video poruka, uz osvrt na utisak o ovogodišnjem salonu, dok je jedini član žirija iz Crne Gore, Ivan Milošević bio u Kolektoru odakle se obratio gledaocima.


Žiri ovogodišnjeg salona imao je nimalo lak zadatak, da među 75 pristiglih radova odabere najbolje. Nagrade ovogodišnjeg salona su sljedeće:

GRAND PRIX kao najveća nagrada Salona ove godine pripala je timu ANDU architects, za kuću VilLA B, Bandići, autora Gorana Andrejina, i saradnice Sonje Dubak.

-Dobitnik u kategoriji enterijer: Srđan Marlović, za projekat Paviljon Gradske muzike u Herceg Novom.
-Dobitnik u kategoriji projekti: Autori S.O.B.A. (Marija Krsmanović Stringheta, Milena Kordić, Anđelka Badnjar Gojnić, Bruno Strinheta), saradnik Dimitrije Puzović za ugostiteljski objekat Hostel Žabljak.
-Dobitnik u kategoriji realizacije: Autor Andjelka Badnjar Gojnić, za objekat Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju.
– Dobitnik u kategoriji publikacije: SPACES OF COMMONING: URBAN COMMONS IN THE EX-YU REGION – Autori: Iva Čukić, Jovana Timotijević, Božena Stojić, Njozma Dragusha, Orbis Rexha, Sonja Dragović i Tatjana Rajić.

Žiri je ovog puta, jednoglasno donio odluku, da dodijeli SPECIJALNO PRIZNANJE SALONA autorskom timu EXPEDITIO, koje su nakon dvodecenijskog doprinosa na polju istraživanja a u cilju zaštite crnogorskog prostora, dale važan doprinos arhitektonskoj sceni, i ovog puta kao autori, koautor ili izdavači, nastupile sa čak sedam publikacija.

Takođe, zbog izuzetno kvalitetnih studentskih radova, žiri je donio odluku da dodijeli pohvalu u ovoj kategoriji i to studentkinji Mini Gutović, za projekat: Centar za istraživanje i konzerviranje endemičnih biljaka sa ornitološkim centrom u Crnoj Gori –mentor Robert Potokar.

Kategorija konkursi, takođe je zavrijedila pažnju žirija, te je i u toj kategoriji jedan rad posebno izdvojen, uz pohvalu žirija: Vrtić i jaslice u Ulcinju – autori Ivan Jovićević, Dušan Đurović i Mina Gutović.

Nagrađeni autori Srđan Marlović i Goran Andrejin, kao i Dušan Đurović, publici su se obratili iz Kolektora, dok su ostali nagrađeni u nemogućnosti da fizički prisustvuju, poslali video poruke.
Ove godine, kategorija istraživanje i eksperiment, po mišljenju žirija nije zavrijedila nagradu.

Svi radovi kao i izvještaj žirija biće dostupni na web sajtu Saveza arhitekata Crne Gore, a youtube link sa live prenosa je i dalje dostupan: https://youtu.be/hVNiVUUNEqw.
Produkcija live prenosa: Platform081.
Fotografije iz Kolektora: milanphotography91

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *