EU: Finalni napori da se postigne post-Bregzit sporazum

Evropska unija čini finalne napore da postigne post-Bregzit trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom, iako i dalje postoje velika razmimoilaženja o pitanju pravila međunarodnog ribarenja, saopštio je danas glavni pregovarač EU Mišel Brnije.

Dvije strane već mjesecima pokušavaju da dođu do obostrano prihvatljivog sporazuma kojim bi bili definisani novi odnosi i “pokrivena” pitanja od trgovine, preko saobraćaja do energetike.

Velika Britanija će 31. decembra i formalno ostvariti svoj izlazak iz EU, jer tada ističu i sporazumi o slobodnoj trgovini koje je potpisala.

Mnogo puta odlagani rokovi za postizanje sporazuma sada se dodatno komplikuju zbog pojave novog soja korona virusa u Engleskoj i odluke EU i drugih zemalja da suspenduju saobraćaj i protok ljudi i roba sa Velikom Britanijom.

“Ovo je zaista krucijalan trenutak, ulažemo napore da se dođe do konačnog sporazuma”, izjavio je Barnije uoči sastanka na kojem će informisati predstavnike 27 zemalja članica EU o toku pregovora.

Na sastanku iza zatvorenih vrata, Barnije je ocijenio da je predlog Britanije da se od 2021. godine dijeli ulov ribe ostvaren u britanskim teritorijalnim vodama “neprihvatljiv”, prenio je Rojters pozivajući se na neimenovani diplomatski izvor iz EU.

Britanski premijer Boris Džonson, koji je predvodio kampanju za Bregzit 2016. godine, isticao je u više prilika da namjerava da povrati suverenitet i da želi da uspostavi pun nadzor nad britanskim teritorijalnim vodama i da kontroliše ribarenje u njima.

Izvor: Nezavisne novine

Check Also

Ovo su najveće naftne i gasne kompanije na svijetu (infografika)

Pandemija je dobro uzdrmala industriju nafte i gasa.  Globalna potrošnja primarne energije pala je za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *