Ekonomiju eurozone čeka pad od 2,7 odsto u posljednjem kvartalu

Dodajte komentar

Privreda eurozone će da padne zbog drugog talasa kovida 19 u četvrtom tromjesečju 2,7 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca, procijenili su u utorak u zajedničkom izvještaju njemački ekonomski institut ifo, švajcarski KOF i italijanska kancelarija za statistiku.

“Nakon naglog oporavka u trećem kvartalu, privredna aktivnost ponovo će se smanjiti u četvrtom tromjesečju zbog novih mjera zatvaranja”, pokazuju “Izgledi privrede eurozone”, koje su izradili ifo, KOF i Istat, prenosi Seebiz.

U cijeloj 2020. godini privreda eurozone trebalo bi po njihovim procenama da padne 7,3 odsto.

Bruto domaći proizvod (BDP) 19-člane eurozone smanjio se u drugom tromjesečju 11,7 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca, a u periodu od jula do septembra poskočio je 12,5 odsto, konstatuju instituti, napominjući da je glavni pokretač oporavka bila potrošnja domaćinstava.

Za prvo tromjesečje 2021. godine Istat, ifo i KOF prognoziraju skroman rast privrede eurozone, za 0,7 odsto u odnosu na zadnja tri mjeseca 2020. U drugom tromjesečju 2021. rast aktivnosti trebao bi po njihovim procjenama ubrzati na tri odsto.

“Izgledi su podložni rizicima koji bi mogli donijeti dublji pad ali i snažniji rast, zavisno o efikasnosti mjera ekonomske politike, razvoju pandemije, vakcinisaju i o tome kako će na privredu uticati novac (iz fonda EU-a za oporavak od pandemije)”, napominju.

Izvor: Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *