Predstavljeni pobjednici konkursa „Za svako dobro“

Dodajte komentar

Crnogorski Telekom je, kroz konkurs “Za svako dobro”, ove godine dodijelio 30 hiljada eura za realizaciju četiri projekta iz oblasti socijalne inkluzije, obrazovanja i kulture, a najveći broj glasova komisije dobio je projekat „Razvoj podrške razvija nadu“ nevladine organizacije Fenix iz Herceg Novog.

Na drugom mjestu je projekat Fondacije Budi human, koji podrazumijeva unapređenje web platforme Fondacije za prikupljanje donacija, na trećem projekat „STEM discipline – šansa za mlade“ Crnogorskog saveza za tehničku kulturu Politehnika, a četvrti grant odlazi za realizaciju projekta „Vizuelna zbirka“ NVU Munja.

To je saopšteno na svečanosti, povodom zvaničnog proglašenja pobjednika Telekomovog konkursa Za svako dobro za 2020. godinu.

Ekspert za korporativnu komunikaciju u Crnogorskom Telekomu, Matija Otašević, kazao je da je u prethodnih sedam godina, računajući i ovu, kroz konkurs „Za svako dobro“, sa ukupno 210 hiljada eura, Crnogorski Telekom podržao 35 projekata od posebne važnosti za zajednicu.

„Zbog toga želim da zahvalim svim organizacijama koje su uložile vrijeme i trud da se prijave na konkurs, vjerujući da zajedno možemo da napravimo promjenu i da udruženim snagama damo doprinos zajednici u kojoj živimo i radimo“, poručio je Otašević.

„Za svako dobro“ je tradicija na koju su u Telekomu, kako je rekao, posebno ponosni, i dodao da im je drago što je konkurs organizovan u godini kada su zbog sve kompleksnije ekonomske situacije u zemlji mnoge slične inicijative otkazane ili odložene.

Predstavnica Udruženja Fenix, Dijana Stojanović, kazala je da će, kroz projekat „Razvoj podrške razvija nadu“, biti urađene brošure za tri vrste malignih bolesti, roditeljima će biti objašnjeno kakva je maligna bolest u pitanju, kakva je procedura liječenja i šta ih čeka.

„Važno je da ćemo napraviti anketu među roditeljima i istražiti koji su prioriteti njihovog interesovanja. Nakon sprovedene ankete angažovaćemo dva asistenta koji će roditeljima biti dostupni putem telefona, e-maila, ili sajta Udruženja. Pitanja i odgovori će ostati na sajtu, kako bi i drugi roditelji imali te informacije“, rekla je Stojanović.

Kroz projekat će, kako je kazala, djeci, koja se liječe, biti pokazano da su oni superheroji tako što će pomoću 3D štampe biti urađene figurice koje će imati njihov lik, ali će tijelo biti u obliku nekog njihovg omiljenog super junaka.

Izvršni direktor Fondacije Budi Human, Goran Jovanović, objasnio je da će nova verzija platforem omogućiti doniranje platnim karticama.

„Do sada nismo imali tu mogućnost i to će u velikoj mjeri unaprijediti rad Fondacije, jer ćemo prikupiti više sredstava i pomoći veći većem broju mališana. Konkretno, to znači da ćemo sa početkom rada novog sajta moći da omogućimo i prikupljanje sredstava za djecu koja su oboljela od karcinoma, a kojima je pomogao Fond zdravstva, a kojima nije plaćen niz troškova koje imaju prilikom liječenja u inostranstvu, kao što su smještaj, hrana, taksi usluge itd“, rekao je Jovanović.

Predstavnica Crogorskog saveza za tehničku kulturu Politehnika, Nina Drakulić, zahvalila je Telekomu što su prepoznali značaj projekta „SSTEM discipline – šansa za mlade“ i pojasnila da se projekat bazira na STEM edukaciji koja obuhvata nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku kao cjelinu.

„Na ovom projektu, koji će trajati pola godine imaćemo razne radionice koje će biti održane u Podgorici i Bijelom Polju. Okupićemo mlade od 12 do 25 godina. Mislim da je sve ovo pametna investicija, jer time investiramo u našu budućnost, zbog toga što živimo u doba tehnologije, i to je nešto što je aktuelno u svijetu i moramo pratiti svjetske trendove“, istakla je Drakulić.

Kroz radionice, vježbe i eksperimenate mladi će imati priliku da se upoznaju sa mikrokompjuterima i mikrokontrolerima, osnovnim programskim jezicima, mašinskim projektovanjem i upravljanjem mašinama.

Predstavnica NVU Munja, Anđela Radović, pojasnila je da je projekat „Vizuelna zbirka“ nastao iz ideje da se kroz obrazovanje spoje digitalne tehnologije koje će služiti kao sredstvo da djeca i mladi razvijaju kreativnost i umjetnost.

„Kroz pet sedmica radionica djeca i mladi će imati priliku da uče o dramskoj umjetnosti, filmu, snimanju i montaži, da kroz upotrebu audio-vizuelnih alatki razvijaju kreativnost. Smatramo da je projekat važan i za cijelu zajednicu, jer će djeca, nakon pet nedjelja radionica, imati priliku da i sami postanu edukatori i da svojim vršnjacima prenesu ono što su naučili u samom procesu“, rekla je Radović.

Smatra da će na kraju vizuelna zbirka biti korisno sredstvo nastavnicima i roditeljima u radu sa djecom sa posebnim potrebama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *