Investitorima ne smeta pandemija: Prednjače ulaganja iz Azerbejdžana, Kine i Rusije

Prvu poziciju po ulaganjima u našu zemlju i dalje drži Azerbejdžan. Iz Centralne banke, međutim, ne navode ni cifru ni investitore iz ove zemlje jer bi to, kako objašnjavaju, zadiralo u prostor poslovne tajne, piše Pobjeda.

“Podatak je povjerljiv jer se odnosi na manje od tri kompanije”, kazali su Pobjedi iz Centralne banke.

Zaključno sa oktobrom tekuće godine, strane direktne investicije su bile 541,4 miliona od čega se iz zemlje odlilo 173,4 miliona. To znači da je neto priliv 368 miliona ili 47,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Na drugoj poziciji su kompanije iz Kine sa blizu 71 milion eura ulaganja u našu zemlju. Podsjetimo da su Kinezi sa te pozicije još ranije potisnuli Ruse, koji su bili na drugom mjestu.

Rusi sada drže treću poziciju sa 54 miliona eura ulaganja i potisnuli su italijanske investitore koji su tu poziciju držali donedavno.

“Slijede investitori iz Švajcarske sa 48,3 miliona eura, Italije 44 miliona, Sjedinjenih Američkih Država 24,5 miliona, Ujedinjenih Arapskih Emirata 24,1 milion eura, Njemačke 22 miliona, Srbije 18,7 miliona, Holandije 17,4 miliona eura”, kazali su takođe iz CBCG navodeći da se radi o preliminarnim podacima.

Među „sitnijim“ ulaganjima u našu zemlju su kompanije iz Turske sa 12,7 miliona, Velike Britanije 11 miliona, Estonija blizu 10 miliona, Austrije devet, Slovenije preko osam miliona, Španije i Luksemburga preko šest miliona, Hrvatske blizu pet miliona…

Prema takođe preliminarnim podacima za deset mjeseci tekuće godine u formi vlasničkih ulaganja ostvaren je priliv 183,7 miliona eura, što čini blizu 34 odsto ukupnog priliva.

“Od ovih 183,7 miliona eura preko 98 miliona je investirano u kompanije i banke u Crnoj Gori. To je pad od 56,1 odsto”, objašnjavaju iz CBCG.

Njihova dokumenta pokazuju da je u ovaj sektor najviše uloženo iz SAD – 11 miliona eura, potom UAE pet miliona, Srbije četiri miliona, Švajcarske 3,4 miliona, Njemačke 2,9 miliona eura…

Jedini povjerljivi podatak se odnosi na Austriju i tiče se ulaganja manje od tri kompanije.

Priliv po osnovu ulaganja u nekretnine iznosio je 85,5 miliona eura što je takođe pad od 40,9 odsto. U ovoj godini, po podacima CBCG, nekretnine su najviše kupovali Rusi – ukupno 18 miliona, potom Amerikanci 9,4 miliona, Njemci 9,3 miliona, Srbi 8,3 miliona, Švajcarci 6,8 miliona eura…

“Priliv stranih direktnih investicija u formi interkompanijskog duga iznosio je 326,1 milion eura, što je za 24,4 odsto više nego u istom periodu prethodne godine”, kazali su iz CBCG.

Na pitanje kakav odnos investitora očekuju u narednoj godini, uzimajući u obzir pandemiju kovid-19 i promjenu vlasti u Crnoj Gori, iz Centralne banke su saopštili da je naša zemlja atraktivna investiciona destinacija.

“Crna Gora je atraktivna investiciona destinacija, koja obiluje potencijalima za investiranje, posebno u oblasti turizma, energetike, telekomunikacija. Zbog toga treba očekivati nastavak značajnog priliva stranih direktnih investicija”, smatraju u CBCG.

Pandemija korona virusa, prema preliminarnim podacima za period januar – oktobar 2020, nije negativno uticala na neto priliv stranih direktnih investicija.

“Neto priliv je bio 368 miliona eura ili u prosjeku dnevno više od milion eura. To je za 47,1 više u odnosu na isti period 2019”, ističu u CBCG.

Da investitori neće zaobići Crnu Goru, potvrđeno je i prije nekoliko dana iz Savjeta stranih investitora koji su to saopštili u dokumentu ,,Vodič o savjetu“.

“Strani investitori ne namjeravaju da odustanu od planiranih investicija i vjeruju da je crnogorska ekonomija atraktivna i da ima snažan potencijal za rast”, navedeno je u ovom vodiču, koji je objavljen na crnogorskom i engleskom jeziku, a koji je Pobjeda prije nekoliko dana predstavila.

Podsjetimo da su iz Savjeta stranih investitora nedavno kazali da kompanije-njihove članice neće omesti pandemija da do 2022. investiraju u Crnu Goru.

“Članice Savjeta stranih investitora nastavljaju sa ulaganjem u Crnu Goru i sa realizacijom planiranih investicija. Pandemija nije poremetila naše planove da, kao što je ranije najavljeno, u periodu 2020-2022. kompanije članice Savjeta u Crnu Goru ulože okvirno 1,5 milijardi eura. Ove investicije biće realizovane u sektorima turizma, energetike, elektronskih komunikacija, osiguranja”, kazali su tada iz Savjeta odgovarajući na pitanje kakav priliv stranih investicija očekuju u narednom periodu.

Naši građani u inostranstvo uložili 22 miliona, a nerezidenti povukli 151 milion

Za deset mjeseci iz Crne Gore se odlilo 173,4 miliona eura, najviše u pet zemalja.

“Prema preliminarnim podacima u periodu januar-oktobar tekuće godine, najveći odliv stranih direktnih investicija zabilježen je prema Italiji, Kini, Srbiji, Rusiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima”, pokazuju podaci Centralne banke.

Ovogodišnji odliv je 56,8 odsto manji u odnosu na isti period prošle godine.

Domaći građani su u inostranstvo investirali 22 miliona eura.

“Odliv po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo iznosio je 22 miliona eura. Povlačenje sredstava nerezidenata investiranih u našu zemlju iznosilo je 151,4 miliona eura”, kazali su iz Centralne banke.

Check Also

Održana konferencija “Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”

Konferencija ,,Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”, bila je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.