Iduća godina donosi dodatno slabljenje dolara

Dodajte komentar

Za sljedeću godinu možemo očekivati da će vakcine omogućiti brže uklanjanje ograničenja u javnom i ekonomskom životu.

Dobra vijest za tržišta dionica takođe je jačanje Programa otkupa vanrednih pandemijskih obveznica za 500 milijardi eura na 1.850 milijardi eura, koji je ECB sada produžio barem do kraja marta 2022. Fed je to najavio ove nedjelje, što znači da možemo očekivati i još slabiji dolar, sve dok ECB dalje ne snizi kamatne stope ili dok dolar ne pati od veće inflacije.

Osim toga, to znači da su ulagači uvjereni da se prinosi na obveznice neće povećavati u tom razdoblju, što će i dalje voditi pozitivnim cjenovnim pritiscima na cijene dionica i na domaćem i na svjetskom tržištu dionica sljedeće godine, jer će prinosi na obveznice biti uglavnom negativni. Posljednje, ali ne najmanje važno, Španija je prvi put u istoriji uspjela da plasira desetogodišnje obveznice s prosječnim negativnim prinosom u decembru.

I kapitalna i robna ulaganja mogu biti zanimljiva u sljedećih nekoliko godina, zbog povećane vjerovatnoće da trenutna snažna monetarna ekspanzija centralnih banaka može dovesti do nešto veće inflacije nego što smo navikli u valutama kao što su euro i američki dolar.

Uz to, biće zanimljivo vidjeti sljedeće godine kako se države uspijevaju nositi s većim budžetskim deficitima bez nepotrebnog stezanja kaiša, kao što smo vidjeli u eurozoni nakon finansijske krize 2008. godine. Zbog toga možemo očekivati da će cilj SAD-a i Evrope u idućoj godini biti promicanje promocija rasta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *