Ništa od štrajka u Plantažama

Dodajte komentar

Skupština sindikalne organizacije Plantaža na sjednici nije podržala inicijativu za organizovanje štrajka upozorenja, koju je potpisalo 150 radnika, potvrdio je Danu član izvršnog odbora sindikata, Miodrag Šundić.

“Predstavnici skupštine sindikalne organizacije nijesu saglasni sa zahtjevom istaknutim u inicijativi da se obračunska vrijednost koeficijenta uveća na 140 i smatraju da je zahtjev nerealan, budući da kompanija posluje po tržišnim principima i drastičan pad njenih prihoda izazvan pandemijom koronavirusa ne korespondira sa ovakvim zahtjevom”, kazao je Šundić.

On je naveo da je obračunska vrijednost koeficijenta za novembar i decembar povećana 15 odsto u odnosu na prethodni period i utvrđena u bruto iznosu od 115 EUR.

U pogledu zahtjeva potpisnika inicijative da se preduzmu neophodne mjere štednje, predstavnici sindikata su, kako je kazao, iznijeli mišljenje da podržavaju zahtjev, kao i da su prema njihovim saznanjima u međuvremenu preduzete mjere štednje – smanjena mjesečna potrošnja goriva, smanjeni limiti za telefonske usluge i slično.

“U odnosu na zahtjeve grupe radnika da isplaćena visina mjesečne zarade ne može biti niža od 50 odsto zarade ostvarene u okviru ličnog dohotka i da se novac potreban za mjesečno namirenje kreditnih zaduženja radnika, koji kompanija skida sa njihovih plata tokom obračuna, u roku od 48 sati uplaćuje u banke na račun radnika, predstavnici skupštine sindikalne organizacije smatraju da su zahtjevi opravdani i sugerišu da se ove nepravilnosti otklone u narednom periodu”, naveo je Šundić.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *