Zaduživanje kroz emisiju obveznica urađeno po zakonu

Zaduživanje kroz emisiju državnih obveznica urađeno je u skladu sa zakonom, saopštio je ministar finansija Milojko Spajić i dodao da će sve podatke o tome sa zadovoljstvom dostaviti poslaničkim klubovima i u Skupštini odgovoriti na sva potrebna pitanja.

“Sve je urađeno potpuno po zakonu. Zakon o rebalansu daje za pravo državi da izađe na tržište i da se zaduži. Izašli smo na Londonsku berzu, gdje je sve jasno i gdje nema dilova i privatnih dogovora”, rekao je Spajić gostujući u emisiji Načisto Televizije Vijesti.

On smatra da je najvažnije da se novac od zaduženja iskoristi za servisiranje dospjelih dugova i investira u privredu koja pravi dodatnu vrijednost.

„Taj novac ne smije da ide na potrošnju“, poručio je Spajić i dodao da nema mjesta za euforiju i radovanje, jer je pred novom Vladom dosta posla.

Zaduživanje kroz emisiju državnih obveznica na međunarodnom tržištu je, prema njegovim riječima, prvi korak i preduslov da bi se krenulo dalje u nove mjere.

“Prvo morate da riješite likvidnost države, a onda ostale probleme”, saopštio je Spajić.

On je naveo da se predviđa da će deficit budžeta za ovu godinu iznositi 457 miliona eura.

“Zatekli smo jednu situaciju koja je vrlo zabrinjavajuća i za dva dana smo donijeli odluku da Crna Gora što prije izađe na tržište i nađe investitore. Da smo čekali januar ili februar, vjerovatno se ne bi mogli zadužiti ili bi cijena zaduživanja bila mnogostruko veća”, objasnio je Spajić.

On je dodao da je zaduživanje bilo neophodno kako bi se vratili dugovi od 385 miliona eura.

Spajić je saopštio i da su investitori na međunarodnom tržištu prepoznali predstavnike Ministarstva kao nekoga kome se može vjerovati, ali i da se prvi put desilo da je jedan američki investitor uložio novac u crnogorske obveznice.

“Njemu se vjerovatno učinilo da ova Vlada ima perspektivu”, rekao je Spajić.

On je pohvalio kooperativan odnos bivšeg ministra finansija, Darka Radunovića, koji je, prema njegovim riječima, dao “zeleno svjetlo”, nakon čega je u Ministartvu finansija odrađen lavovski posao.

Spajić smatra da predlog budžeta za narednu godinu neće reflektovati sve što želi nova Vlada, jer će biti donijet na brzinu. On je podsjetio da budžet, prema zakonu, mora biti predložen što je prije moguće, ali i da Vlada želi da na pravi način sprovede fiskalnu konsolidaciju.

On tvrdi da stanje koje je zatečeno u ekonomiji indikuje pad od oko 14,2 odsto, ali je najavio podršku preduzećima koja će generisati razvoj i zaposliti veliki broj radnika.

„Nemamo namjeru da novac sipamo svuda. Budžet nije korpa iz koje ćemo da uzimamo. Moramo da se naviknemo da moramo da vraćamo u budžet“, kazao je Spajić i dodao da su neophodna ulaganja u turizam, energetiku i IT sektor.

On smatra da turizam mora biti visokoprofitna grana, zbog čega je potrebno obezbijediti podsticaje za hotele da na menadžerskim pozicijama daju šansu ljudima iz Crne Gore, kao i da energetika mora da bude generator razvoja.

„Mi imamo plan, a poenta je da saslušamo ljude i uradimo sve da im pomognemo i da budemo otvoreni za sve inicijative koje imaju smisla“, naveo je Spajić.

On je najavio formiranje fondova za start up-ove i inovacije, koji će investirati u ideje i proejkte.

Kada su u pitanju koncesije za crnogorske aerodrome, Spajić je kazao da on lično misli da će to biti najbolje rješenje.

„Ipak, ne treba govoriti unaprijed dok se ne vidimo sa tim ljudima. Ne znamo kakvo je njihovo mišljenje, ne znamo koju cijenu nude i koliko para možemo da dobijemo. Moramo da istjeramo na čistač sve činjenice u vezi toga i onda ćemo da odlučimo“, poručio je Spajić.

On je kazao da nova Vlada želi da se upozna sa stvarnim stanjem i činjenicama, kako bi se pričalo o rezultatima.

„Mi smo ovdje zbog građana nijesmo vezani za stolice i kad se vratimo u kompanije u kojima smo radili prije ovoga, čekaju nas sjajne plate“, rekao je Spajić.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, saopštio je da je emisijom euraoobveznica obezbijeđeno finansiranje budžeta za narednu godinu.

„Budžet, koji će uskoro biti predložen parlamentu, moraće da bude naslonjen na budžet koji smo dobili od stare vlade. Mi na proljeće naredne godine planiramo da uradimo rebalans, a do tada ćemo skenirati stanje i tačno znati šta moramo da uradimo“, poručio je Milatović.

On je najavio i da se planira formiranje međuresorne radne grupu koja će se isključivo baviti unapređenjem korporativnog upravljanja u državnim preduzećima.

Milatović se osvrnuo i na ovogodišnju turističku sezonu u Crnoj Gori, navodeći da je vjerovatno ostvaren pad prometa od 85 odsto.

„Realizacija je bila užasno loša zbog korone. Dvije susjedne zemlje, Hrvatska i Albanija, imali su realizaciju od turizma u odnosu na prošlu godinu na nivou od oko 50 odsto. To je žal za propuštenom prilikom i jednim lošim upravljanjem granicama. To smo mi mogli da imamo, da smo htjeli. Suluda je bila politika upravljanja granicama sa zemljama koje su naša važna tržišta za turizam“, naveo je Milatović.

On smatra da treba „raporediti jaja od kojih stvarate vrijednost u različite korpe“.

„Prvi način da se jaja preslože, osim pametnih ekonomskih politika, je da imate novac da investirate u znanje i dodatnu vrijednost“, kazao je Milatović.

On je, kada je u pitanju auto-put, saopštio da uskoro počinje otplata glavnice kineskog kredita, što je nekih 70 ili 80 milona eura godišnje iz budžeta, prenosi Minabusiness.

„Mi moramo da počnemo jedne teške pregovore sa kineskom Exim bankom o reporogramu tog kredita, ali nam je pregovaračka pozicija znatno snažnija sada zbog emisije obveznica“, naveo je Milatović.

Ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić, kazao je da je u resoru koji je naslijedio, a koji je u većini činilo ministarstvo saobraćaja, zatekao zapušteno višedecenijsko stanje.

„Naišao sam na neriješene probleme koje su ministri gurali ministrima iz mandata u mandat. Ima milion problema, ne bježimo od njih i ova Vlada neće ostavljati ništa nikome u nasljedstvo, koliko god trajala. Donosićemo odluke i stajaćemo iza njih“, poručio je Bojanić.

On je naveo da u okviru Ministarstva koje vodi planira da oformi mini odjeljenje koje će se baviti internom istragom.

„To će biti specijalno odjeljenje za borbu protiv korupcije. Nećemo ući u ingerenciju Tužilaštva, ni policije. Ima puno slučajeva u tom smislu, počevši od željeznice, preko Možure, malih centrala, Montenegro Airlinesa (MA) do aerodroma“, saopštio je Bojanić.

On je rekao da će to odjeljenje polagati račune ministru i da će njihov zadatak biti da u svakom slučaju, gdje postoji sumnja na korupciju, prikupi dokumenta koja će se uputiti Skupštini, tužilaštvu i javnosti.

„To odjeljenje će za svakog investitora koji se pojavi u Crnoj Gori provjeriti šta je radio, kako se ponašao u zemljama u kojima je investirao i da li je učestvovao u nekim koruptivnim radnjama, da znamo da se pripremimo ko nam dolazi“, dodao je Bojanić.

On je kazao da će Vlada pokušati da nađe dugoročno i održivo rješenje za nacionalnu avio-kompaniju i da će situaciju sagledati iz više uglova.

Ministri su najavili i da Vlada planira da sasluša sve zahtjeve ugroženih predstavnika različitih privrednih grana i da će pomoći onoliko koliko bude u mogućnosti, ali da ih mole za malo strpljenja.

Check Also

EK: Ukida se ekonomsko državljanstvo u CG, ali program nastavljaju Makedonija i Albanija

Crnogorski program davanja državljanstva investitorima postepeno će biti ukinut zbog zabrinutosti Evropske unije (EU), navodi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.