Uber stiže u Sloveniju

Slovenačka vlada je napokon dopustila dolazak novih tehnologija i načina prevoza, uključujući Uber.

Platforma, koja je dio ekonomije dijeljenja, biće dostupna i putnicima i vozačima u Sloveniji. Vlada je uvjerena da će to ponudu prevoza učiniti raznolikijom, a cijene nižim, ali sagovornici upozoravaju da Uber nije nužno dobra vijest.

Izmjenama zakona mijenja se sprovođenje taksi prevoza i najam automobila s vozačem, a takođe se predlaže smanjenje administrativnih prepreka za provođenje taksi djelatnosti. USlovi korištenja elektroničke prijave za taksi prevoz i prilikom najma vozila s vozačem jednaki su, što osigurava jednak tretman obije vrste prevoza.

Taksimetri više ne bi bili obvezni ni za taksiste. Budući da su cijena prevoza i ruta unaprijed dogovorene za prevoz dogovoren putem internet platformi, što putniku daje sigurnost pružalac usluga, zahtjevi za dodatnom zaštitom, poput taksimetra, nepotrebni su, navodi Ministarstvo infrastrukture.

Opštine će takođe imati pravo glasa u postavljanju pravila jer će moći postaviti standard kvaliteta koji propisuje vrstu pogona, izgled vozila i njegovu starost. Prema Ministarstvu infrastrukture, to će im omogućiti da slijede ekološke ciljeve lokalne zajednice i osiguraju odgovarajući nivo prevoza.

Dolasku Ubera u Ljubljanu bio je odavno naklonjen gradonačelnik Zoran Janković, dodavši da grad Uberu nudi svoja električna vozila koja bi mogla biti uključena u Uberov park i da će svi automobili koje će voziti Uberovi vozači morati biti zelene boje. S druge strane, snažno protivljenje dolasku Ubera u Sloveniju izrazili su taksi prevoznici i sindikati, a protive im se i političke stranke izrazitijeg lijevog profila.

Check Also

Smijenjen Vučelić, Đelović v. d. direktora Luke Bar

Za vršioca dužnosti izvršnog direktora AD Luka Bar bord direktora je na današnjoj sjednici izabrao …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *