Mask upozorio da su akcije Tesle preskupe

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask upozorio je da su akcije kompanije preskupe, ali to ne sprječava proizvođača automobila da unovči svoje spektakularne dobitke.

Naime, kompanija Tesla je nagovijestila da će imati prodaju vrijednu do 5 milijardi dolara u dodatnim akcijama, što je druga takva najava u roku od nekoliko mjeseci.

Vrijednost Teslinih akcija ove godine je skočila za 677%, a Mask je još u maju objavio da je Teslina cijena akcija bila, prema njegovom mišljenju, “previsoka”.

Za razliku od ranijih perioda, Tesli sada nije očajnički potreban novac. Krajem septembra imali su na raspolaganju 14,5 milijardi dolara, više nego dvostruko u odnosu na početak godine.

Umjesto toga, čini se da je prodaja akcija pokušaj da se dobit od papira pretvori u pravi novac, s obzirom na to da je procjena kompanije prvi put ove nedjelje dostigla 600 milijardi dolara.

“Vjerujemo da je ovo pametan potez u pravo vrijeme za Musk & Co”, rekao je analitičar iz “Vedbuš sekjuritiz” Danijel Ajvs, piše CNN.

Napokon, Tesla ima niz velikih troškova. U procesu je izgradnje novih pogona u Njemačkoj i u okolini Ostina u Teksasu. Uz to, radi se na tome da se prvi put na tržište izbace kamion i polutraktor.

Mask je u utorak otkrio da se zapravo preselio iz Kalifornije u Teksas, rekavši da vjeruje da je država Kalifornija počela da uzima svoje inovatore zdravo za gotovo. Treba imati u vidu i da Teksas ne naplaćuje državni prihod ili porez na kapitalnu dobit za pojedince, što je potencijalna blagodat za drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu.

Pomenuta savezna država je dugo bila središte tehnoloških inovatora, ali počinje da podleže pritisku. Kompanija za infromacionu tehnologiju Hjulit Pakard enterprajs je ranije ovog mjeseca najavila da se seli iz Kalifornije u Teksas. Softverska kompanija Palantir, koji je kritičar kulture takozvane Silicijumske doline, nedavno je takođe preselila svoje sjedište iz Palo Alta u Denver (Kolorado).

Tesli je i dalje sjedište u Kaliforniji, kao i kompaniji koja se bavi izradom svemirskih letjelica Spejs X (takođe u Maskovom vlasništvu) – iako se Mask ove godine sukobio sa zvaničnicima zbog gašenja Tesline fabrike Fremont tokom pandemije koronavirusa.

Izvor: Bankar.rs

Check Also

Onlajn prodaja u SAD za “Crni petak” opala prvi put u istoriji

Onlajn prodaja tokom “Crnog petka”, nezvaničnog praznika potrošnje koji slijedi nakon američkog Dana nezavisnosti, po …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *