Crna Gora u vrhu liste zemalja, koje su na meti svjetskih bogataša koji žele zlatnu vizu

Dodajte komentar

Astons, pružalac investicione imigracije i preseljenja, objavio je listu napopularnijih država, koje nude povoljnosti davanja “Zlatne vize”  dobrostojećim milionerima, koji putem ulaganja ili donacija zemlji čije državljanstvo žele, mogu dobiti njihovo prebivalište. Na toj listi se našla i Crna Gora.

Mnoge zemlje posjeduju ovaj program poznat pod nazivom, zlatne vize, poznate i kao „državljanstvo putem ulaganjem“ ili “dobijanje vize putem investiranja” – gdje bogati pojedinci mogu ulagati u zemlju u zamjenu za državljanstvo ili prebivalište.

Interesi za ove programe naglo su porasli usred pandemije Covid-19, jer ultrabogati traže više razne načine podsredstvom kojih, mogu slobodno putovati, navode iz  Business Insider-a i CNN-a.

Prema izjavi  Theodore Schleifer iz kompanije Recode, milijarder Eric Schmidt podnio je zahtev za kiparsko državljanstvo, koje bi mu moglo doneti lične poreske olakšice i omogućiti mu da slobodno putuje unutar Evropske Unije.

Ultrabogati su još uvijek u potrazi za Zlatnim vizama, a dobavljač imigracionih i preseljeničkih investicija Astons ima listu zemalja koje su na vrhu liste u susret praznicima koji nam slijede.

Zemlje poput Kipra i Crne Gore i dalje su popularne za one koji traže zlatne vize, navodi Astons. Vize jesu skupe, u prilog tome govori i činjenica, da minimalna svota kojom se garantuje  osiguranje „državljanstva putem ulaganjem“ na Kipru može koštati više od dva miliona funti.

Crna Gora je relativno pristupačna, gdje minimalna vrijednost investicije, koja garantuje dobijanje ove vrste vize iznosi  oko 400.000 američkih dolara.

Kvalifikacija ulaganja varira u zavisnosti od zemlje, ali može podrazumijevati  bilo šta, bilo da je to ulaganje u  nekretnine, a učestao je i vid  dobrotvornih donacija zemlji, od koje se traži viza..

Business Insider ranije ove godine, je objavio, da je vrijednost  američkog pasoša prošle godine opala, kako zbog pandemije, tako i zbog loše državne političke klime, što je izazvalo porast interesovanja bogatih pojedinaca koji traže alternativu.

Osnivač Apek Capital Partners Nuri Katz rekao je za Business Insider da je novooslabljeni pasoš natjerao mnoge ultrabogate da dovedu u pitanje njegovu dugovječnost, a neke muči i pitanje: „Da li će američki pasoš za godinu dana biti dovoljan da me odvede tamo gdje god poželim da idem?“

U avgustu je New York Times smatrao da posjdeovanje drugog pasoša predstavlja novi trend u svijetu, kao i da je na neki način postao  „statusni simbol“.

Graham Rapier iz Business Insider-a kazao je da je brokerski pasoš sa sjedištem u Londonu, ove godine zabilježio porast ukupnih zahtjeva za državljanstvo od čak, 42 odsto, dok je Katz procijenio za  CNN-u da je oko 5.000 korisnika, ovim putem htjela doći  drugog pasoša u 2017. godini. Taj broj ove godine bilježi ogromnu stopu rasta, te se  procjenjuje na oko  25.000.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *