Stigla saglasnost ECB-a: NLB do kraja mjeseca preuzima Komercijalnu banku

Ministar finansija u Vladi Siniša Mali izjavio je da bi do kraja godine trebalo da bude završen proces preuzimanja Komercijalne banke od strane slovenačkog NLB-a i da će u državni budžet po tom osnovu biti uplaćen iznos od oko 400 miliona eura.

Mali je rekao Tanjugu da je prije nekoliko dana stigla neophodna saglasnost Evropske centralne banke (ECB) sa sjedištem u Frankfurtu i da je dostavljena Narodnoj banci Srbije.

Inače, državi je već isplaćeno oko 60 miliona eura kroz dividendu, a isplata zaostalih dividendi bio je jedan od uslova za zatvaranje transakcije preuzimanja Komercijalne banke.

“Očekujemo u narednih nekoliko dana saglasnost i Narodne banke Srbije i ostalo je da se prikupi još nekoliko dokumenata. Očekujem zatvaranje transakcije do kraja godine i uplatu u budžet”, kazao je Mali.

Kaže da će dio novca od te uplate biti iskorišćen za isplatu duga Azerbejdžanu od 170 miliona eura.

Privatizacija Komercijalne banke je dio sporazuma sa MMF koji ističe krajem godine.

Srbija će pored 387 miliona eura za 83,2 odsto akcija u vlasništvu države do završetka preuzimanje prihodovati ukupno oko 460 miliona eura, piše Tanjug.

Obje banke posluju i u Crnoj Gori, i to preko ćerki firmi, pa će se ovo spajanje odraziti i na crnogorski bankarski sektor.

Izvor: Indikator

Check Also

Twitter izgubio više od pola milijarde dolara u tri mjeseca

Kompanija Twitter izgubila je više od pola milijarde dolara u tri mjeseca do septembra nakon …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *